En dan opeens wil de bank van je af. Het overkwam de nu 58-jarige fitnessondernemer Robert Piek uit het Gelderse Aalten. Het was zijn verzekeringsadviseur die hem met financieringsplatform Voordegroei in contact bracht.

In en rondom Aalten is hij een begrip. Robert Piek begon er in 1986 al een sportcentrum voor fitness, groepslessen en judo. Hij deed dat in een voormalig kantoorgebouw van een oude melkfabriek. In de jaren na de eeuwwisseling kwamen er plannen voor een eigen pand en in 2008 was het eindelijk zover. Rob’s Sport werd in één klap vier tot vijf keer zo groot. De groei hield jarenlang aan, totdat in het vroege voorjaar van 2020 de coronacrisis uitbrak.

Leden gecompenseerd

“Dat was wel even schrikken natuurlijk”, zegt Piek. “Ik heb met een brief meteen contact gezocht met alle leden en compensatie beloofd, zodra we weer open zouden mogen. Dan moet je denken aan het inhalen van lessen, gratis drankjes of een deel van het abonnementsgeld terug. Gelukkig heeft het merendeel van de mensen daarmee ingestemd. Wel zijn we in aantal leden gedaald, naar iets meer dan 500 nu. Ik heb goede hoop dat we straks weer richting de 800 tot 900 leden gaan.”

Geen aflossing gemist

Toch was de coronacrisis niet de enige zorg waar Piek de afgelopen jaren mee te maken had. Om dat verhaal goed te kunnen uitleggen, moeten we even terug de tijd in. Terug naar 2008, toen hij verkaste naar een nieuw pand. “Dat ging om heel veel geld. Veel meer dan ik zelf kon ophoesten en daarom leende ik een behoorlijk bedrag bij de bank. De afgelopen twaalf jaar heb ik geen aflossing gemist. Ongeveer de helft van het oorspronkelijke bedrag is inmiddels terugbetaald”, aldus Piek.

Rob’s Sport wordt Fit& Fun

Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. En toch belandt Piek in de zomer van 2019 in een slechte film, als zijn bank plotseling vertelt dat ze hun ‘geld willen veilig stellen’ en om die reden ‘de relatie gaan afbouwen’. “Even daarvoor was ik in zee gegaan met een partner. Na 35 jaar vond ik het mooi geweest en heb ik de dagelijkse leiding overdragen aan mijn achterneef. Rob’s Sport werd Fit & Fun. De bedrijfsactiviteiten zijn ondergebracht in een VOF, maar het pand staat nog steeds op mijn naam. Voor de aflossingsverplichtingen verandert er niet zoveel dus, zou je denken.”

Daar denken ze bij de bank klaarblijkelijk anders over. Ook een gesprek met de fiscalist van Piek kan de accountmanagers niet op andere gedachten brengen. “Ik heb daar best een nare smaak aan overgehouden”, zegt Piek. “Men bleek totaal niet geïnteresseerd in de plannen die we presenteerden, het besluit om af te bouwen was feitelijk al gemaakt.”

Deal komt snel rond

Eén van zijn vrienden is Gijs Ramerman, van Ramerman & Omnink Verzekeringsadviseurs. Die wijst hem op de mogelijkheden van alternatieve financiering bij Voordegroei. De Goudse is sinds 2019 aandeelhouder van dit platform, dat financieringen verstrekt aan ondernemers die willen groeien. “Voordegroei is er voor ondernemers zoals Robert, die geld nodig hebben om hun ambities te verwezenlijken”, aldus Ramerman. “Ik weet het nog goed: op vrijdag werd het eerste contact gelegd, de maandag erop voerden we via de telefoon al de eerste gesprekken. Het ging allemaal ontzettend snel. Zijn accountant kon meteen alle cijfers overleggen en zes weken later al was de deal rond. Voordegroei nam het nog resterende bankkrediet over en Robert kon weer gaan doen wat hij het liefste doet: ondernemen.”

Betrokkenheid adviseur

Afgesproken is om het bedrag van 775.000 euro op basis van een 20-jarig aflossingsschema terug te betalen. Wel kan Piek ervoor kiezen om per jaar enkele tientallen duizenden euro’s extra af te lossen. De rente staat de eerste 7 jaar vast en wordt daarna opnieuw bepaald. Gijs Ramerman zorgde er niet alleen voor de eerste contacten, hij bleef als verzekeringsadviseur bij de deal betrokken. “In overleg met Voordegroei hebben we gekeken naar de best passende voorwaarden voor de ondernemers”, zegt Ramerman. “Die ruimte was er gelukkig.”

Zo ziet de toekomst van Fit & Fun er weer rooskleurig uit. Ook financieel. De dagelijkse operatie is zijn zorg weliswaar niet meer, die taken heeft hij overgedragen aan zijn achterneef Alain Piek, maar op de achtergrond blijft Robert Piek wel bij de zaak betrokken. ‘Omdat het bloed nu eenmaal gaat waar het niet kruipen kan.’

Download het artikel over Fit & Fun dat in oktober is verschenen in het magazine “Paars” van De Goudse hier.

Aanbevolen artikelen
Infodation krijgt nieuw onderkomen met financiering van Voordegroei

Met een studiemaat en zijn eigen vriendin begon voor Gerrit Mulder veertien jaar geleden een nieuw ondernemersavontuur. Met een financiering van Voordegroei zet Infodation nu de volgende stap naar verdere groei door de aankoop van een eigen bedrijfspand.

mei 23, 2023
De Goudse wil beleggingen in Nederlands mkb verdriedubbelen

De Goudse Verzekeringen belegt in private debt via Voordegroei, een financieringsplatform voor Nederlandse mkb-bedrijven. "Een zeldzame match", vindt CFRO Pieter de Frel. "Met deze leningen zitten we qua beleggingsbeleid dicht op de ondernemer, maar ook als verzekeraar is dat onze missie.

april 17, 2023
BMKB kwalificering Voordegroei verruimd met een groen luik (BMKB-G)

Voordegroei is geaccrediteerd om leningen te verstrekken onder Borgstelling MKB Krediet (BMKB) en BMKB-Groen. Ondernemers die willen investeren in verduurzaming, kunnen nu terecht bij Voordegroei.

oktober 25, 2022
Ondernemen vanuit het hart: deze ondernemer investeert fors in nieuwe Nederlandse bakfiets

In 2023 minimaal 1500 bakfietsen verkopen. Dat doel stelde de Westfriese ondernemer Peter Schouten zichzelf een half jaar geleden. Daarvoor moest hij nog wel even een productielijn optuigen, voorraden inslaan en een team samenstellen. Bij Voordegroei vond hij een passende financiering voor al die aanloopkosten.

oktober 3, 2022
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com