Je werkt als adviseur en wilt een kantoor overnemen. Hoe krijg je daar het geld voor bijeen? Henry Faken van Brink Bedrijfsverzekeringen maakte slim gebruik van VoordeAdviseur, een nieuw leningenfonds dat helemaal is ingericht op de financieringsbehoeften van de intermediair.

Op eigen benen staan. Voor Henry Faken was dat tweeëneenhalf jaar geleden een lang gekoesterde droom die eindelijk uitkwam. Jarenlang werkt hij voor een verzekeraar. Maar dan al is er het besef: als ik ooit nog eens iets anders ga doen, dan wordt het een eigen kantoor. ‘Mijn vrouw is zelfstandige en toevallig heeft ook een groot deel van mijn vrienden een eigen onderneming. In 2021 nam ik eindelijk de stap. Ik schreef me in bij de AFM en Kamer van Koophandel en ging als adviseur aan de slag’, aldus Faken.

Contact met ondernemers

Het Schild Verzekeringen, zo gaat het bedrijf heten. Recent is die naam omgedoopt tot Brink Bedrijfsverzekeringen. Het kantoor richt zich dan ook helemaal op de ondernemer. Die kan hier terecht voor allerlei bedrijfsrisico’s zoals aansprakelijkheden, personeel, transport, (on)roerende zaken, pensioen en financiering. ‘Dit is een prachtig vak. Ik word ontzettend blij van het contact met ondernemers, erachter komen wat hen drijft en daar een oplossing op afstemmen’, aldus Faken. De eerste periode doet hij nog alles zelf. Van kennismaken tot inventariseren. Van het advies, de schadebehandeling, het onderhoud en de administratie.

‘Als eenpitter zit je veel op kantoor, terwijl ik juist energie krijg van het persoonlijke contact met klanten. Ik had om die reden de ambitie om een volgende stap te kunnen zetten, naar personeel’, zegt Faken. Die kans dient zich aan, eerder dan verwacht.



Ondernemer zoekt een opvolg
er

Begin 2023 krijgt hij namelijk bezoek. Het is iemand van De Goudse, die hem vertelt over een intermediair in Emmen. De ondernemer daar zoekt een opvolger en de vraag is of hij daar misschien oren naar heeft. ‘Ik ben opgegroeid in Coevorden en heb acht jaar in Emmen op school gezeten’, aldus Faken. ‘Die regio is mij met andere woorden wel bekend. Ik ben er koffie gaan drinken en zo is het balletje gaan rollen.’

Maar een bedrijf overnemen kost geld. Zo betaal je onder meer voor goodwill, lopende contracten en een klantenbestand. ‘Het ging om een serieus bedrag’, aldus Faken. ‘Ik ben me gaan oriënteren voor een financiering. Ook met de bank heb ik gesprekken gevoerd, maar het voorstel waarmee Voordegroei kwam was beduidend interessanter. Daarover zometeen meer.

tammo jelle

De voorwaarden van VoordeAdviseur in het kort

  • Je financieringsbehoefte ligt tussen 100.000 en 1.000.000 euro;
  • Er is sprake van een positieve kasstroom;
  • Je bent bereid om persoonlijk mee te tekenen voor een deel van de lening;
  • De looptijd is maximaal 10 jaar;
  • De lening is boetevrij af te lossen.

Een nieuw leningenfonds

Voor zelfstandige adviseurs zoals Brink Bedrijfsverzekeringen heeft Voordegroei recent een nieuw leningenfonds opgetuigd, in samenwerking met De Goudse en Nh1816. VoordeAdviseur, heet het initiatief. ‘We zien dat veel intermediairs graag zelfstandig willen blijven. Groeien is voor hen een uitdaging. Ze beschikken vaak niet over de financiële middelen om uit te breiden. VoordeAdviseur lost dat probleem voor ze op’, aldus Vera van Kesteren. Zij is managing partner van Voordegroei. ‘Dit leningenfonds is specifiek bedoeld voor het financieren van overnames en de in- en uitkoop van aandeelhouders.’

Faken kende Voordegroei al, toen hij eerder een financieringsmogelijkheid voor één van zijn klanten zocht. ‘Wat ik als heel fijn heb ervaren, is dat ze met je meedenken. Natuurlijk kijken ze ook goed naar de risico’s, maar tijdens de gesprekken staan vooral de mogelijkheden centraal.’

logos_2t-removebg-preview

Na een paar gesprekken kon de deal voor de overname van het kantoor worden rondgemaakt. Belangrijkste argumenten om met Voordegroei in zee te gaan? Om te beginnen waren dat de aflossingsvoorwaarden. ‘Ik kan de lening over een langere periode terugbetalen, wat tot lagere maandlasten leidt. Extra aflossen kan in het fonds VoordeAdviseur bovendien boetevrij. Dit geeft mijn bedrijf veel flexibiliteit’, zegt Faken. Ook de snelheid van handelen noemt hij als pluspunt. ‘Daarnaast is het contact heel persoonlijk. Je krijgt mensen aan de telefoon zonder lang te hoeven wachten of veel met elkaar te mailen.’

Een reuzesprong

En zo maakte deze ondernemer in korte tijd de reuzesprong van eenpitter naar een advieskantoor met zes mensen en drie locaties: Zwolle, Emmen en Steenwijk. Hij had een kleine drie jaar geleden niet kunnen vermoeden dat het met zijn bedrijf zo snel zou gaan.

‘Ik wil met Brink Bedrijfsverzekeringen gestaag groeien, zonder de persoonlijke benadering uit het oog te verliezen. Toegankelijkheid is één van onze kernwaarden. Onze mensen kennen de ondernemers en weten wat er in hun bedrijf speelt. Voor klanten die iemand aan de telefoon krijgen is dat fijn, zij voelen zich verbonden en gezien.”

Heeft u vragen?
Wij staan voor u klaar!
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com