Met een studiemaat en zijn eigen vriendin begon voor Gerrit Mulder veertien jaar geleden een nieuw ondernemersavontuur. Zijn bedrijf bouwt ingewikkelde software-oplossingen en doet dat met een eigen ontwikkelteam in Vietnam. Met een financiering van Voordegroei zet Infodation nu de volgende stap naar verdere groei door de aankoop van een eigen bedrijfspand.

Zijn bedrijf is er niet voor de standaard websites of een simpele applicatie. Nee, bij Infodation moet je aankloppen als het echt ingewikkeld wordt. Het bedrijf ontwikkelt IT-oplossingen voor complexe vraagstukken. Denk aan ordermanagement-software en systemen voor workflow-automation. Opdrachtgevers komen vooral uit de energiemarkt en telecomsector.

Telecompartijen als klant

‘Ordermanagement is in algemene zin een vrij standaard proces. Maar binnen telecom zijn de taakafhandelingen alweer een stuk specifieker. Daar zijn geen off-the-shelf producten voor. Wij bouwen en beheren IT-oplossingen die helemaal zijn afgestemd op de wensen van de spelers in dit domein”, aldus Gerrit.

Dit gaat grotendeels om maatwerk, maar inmiddels biedt het bedrijf hiervoor ook een eigen platform. ” Met Gridsz hebben wij een oplossing die speciaal gericht is op spelers die actief zijn in het domein van glasvezelnetwerken. Dat product zetten wij nu met veel succes in de markt, het helpt dit soort bedrijven aan belangrijke inzichten. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse modules voor het aanleggen en beheren van glasvezel, waarmee dit ingewikkelde proces wordt vereenvoudigd.”

De link met Vietnam

Dat Infodation veel klanten bedient in de telecomsector, is niet helemaal uit de lucht komen vallen. Gerrit werkte jarenlang in de sector, toen hij in 2008 besloot om op eigen benen te staan. “Dat was een reactie op de zoveelste reorganisatie daar. Samen met een studievriend en mijn vriendin, die werkzaam was als IT-architect, begonnen wij met Infodation. Wij hadden geen developers en nul klanten, maar wel de heilige overtuiging dat het ons ging lukken”, zegt Gerrit.

De zoektocht naar software-programmeurs leidt het dan nog nieuwe bedrijf naar Vietnam, het geboorteland van Gerrits vriendin. Het drietal maakt een longlist met mogelijke partners, bezoekt verschillende bureaus en gaat uiteindelijk in zee met een IT-bedrijf in Ho Chi Min Stad, het vroegere Saigon.

Een eigen team

“Toen het vliegwiel eenmaal begon te draaien, zijn wij gestart met het samenstellen van een eigen development-team. Inmiddels hebben wij een eigen kantoor in Nha Trang, een kuststad in het zuiden van Vietnam. Daar werken nu zo’n 130 hoogopgeleide mensen aan software-oplossingen voor bedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Het is dan ook geen kwestie van outsourcen, wij opereren als één bedrijf.”

Regelmatig gaan Gerrit en zijn compagnons naar Vietnam toe. Maar de dagelijkse operatie laten ze met een gerust hart over aan een team met lokale managers. Van cultuurverschillen heeft het bedrijf volgens hem weinig last. “Wij zijn echt een Nederlands-Vietnamees bedrijf. Dat merk je bijvoorbeeld meteen wanneer je in Bodegraven op ons kantoor komt. Er werken hier diverse mensen met Vietnamese roots.”

Groeigeld voor nieuw onderkomen

Dit ondernemersverhaal begon destijds op een klein kamertje in een bedrijfsverzamelgebouw in Bodegraven. En na een aantal uitbreidingen is het bedrijf nu toe aan de volgende stap: een eigen kantoorpand. Sinds kort is Infodation de trotse eigenaar van een 1700 vierkante meter tellend bedrijfsgebouw.

“Groeien om te kunnen groeien. Dat is mijn persoonlijke motto. Zo kunnen wij nog meer mensen de kans geven om zich te ontwikkelen en dat is weer goed voor het bedrijf. Door de continue aanwas van nieuwe mensen passen wij eigenlijk niet meer op de huidige plek en viel ons oog al eerder op een ander, veel groter pand”, aldus Gerrit.

Met een financieel adviseur verkende hij eerst de mogelijkheden. “Die is nog wel bij de bank langs geweest, maar dat werd een moeilijk verhaal. De helft van het pand gaat in de verhuur en dat vinden banken blijkbaar lastig om rond te rekenen. Best opvallend eigenlijk, als je bedenkt dat wij een flink deel van de investering nota bene uit eigen zak betalen. Voordegroei bleek een stuk doortastender in hun aanpak. Wij kwamen er snel uit en hebben een goeie deal weten te maken.”

Honger naar meer groei

Met deze nieuwe stap is Infodation klaar om verder te groeien. “Dat doen wij met gemiddeld 30 procent per jaar. Wat die groei drijft? Het is vooral een kwestie van werken met de beste mensen. Ik zeg wel eens gekscherend: het enige waar ik echt goed in ben is goeie medewerkers aannemen en die de vrijheid geven om te doen waar ze goed in zijn. Dan komt de groei vanzelf.”

Aanbevolen artikelen
Met een financiering van Voordegroei wist Rebel Nature een miljoenendeal te sluiten

Met Rebel-Nature produceert Thomas de Waal natuurlijke en duurzaam geproduceerde cosmeticaproducten. Hij heeft net miljoenen euro's geïnvesteerd in de overname van een consumentenmerk. Banken gaven niet thuis. Met Voordegroei kreeg hij de financiering wél voor elkaar.

april 4, 2024
Met het overnamefonds “VoordeAdviseur” kan Sander Spitzers zijn compagnon uitkopen

Zo'n twintig jaar geleden kocht Sander Spitzers zich in bij Aarendonk Advies in IJsselstein. Nu zijn de rollen omgedraaid en gaat zijn compagnon van een welverdiend pensioen genieten. Dankzij het nieuwe overnamefonds van VoordeAdviseur kan Sander haar deel van het bedrijf overnemen.

maart 26, 2024
Hoe Henry Faken met VoordeAdviseur een ander advieskantoor overnam

Voor zelfstandige adviseurs zoals Brink Bedrijfsverzekeringen heeft Voordegroei recent een nieuw leningenfonds opgetuigd, in samenwerking met De Goudse en Nh1816. VoordeAdviseur, heet het initiatief. 'We zien dat veel intermediairs graag zelfstandig willen blijven. Groeien is voor hen een uitdaging.

februari 6, 2024
De Goudse, NH1816 en Voordegroei introduceren een overnamefonds voor advieskantoren

Verzekeringsmaatschappijen De Goudse en Nh1816 bundelen de krachten. Samen met financieringsplatform Voordegroei lanceren ze een fonds voor het intermediair onder de naam: VoordeAdviseur. Veel advieskantoren willen zelfstandig blijven, maar missen daarvoor de financiële middelen. VoordeAdviseur biedt hiervoor nu een oplossing.

oktober 30, 2023
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com