Daar waar je als mkb-ondernemer bij de bank niet terecht kunt, is een platform als Voordegroei bij uitstek geschikt. Of het doel nu werkkapitaal, voorraden of vastgoed is. Dat stelt Edwin Struik van het Financieringsgilde, een landelijke adviesorganisatie met dertig vestigingen.
Van een opstartlening voor de zpp’er tot een ondernemer die een paar miljoen euro nodig heeft om zijn voorraden aan te vullen. Bedrijven kunnen bij Financieringsgilde terecht voor zo ongeveer alle denkbare mkb-financieringen. Ze krijgen eerlijk advies en worden geholpen bij het vinden van een partij die hun ambities wil financieren. De ene keer is dat de bank, de andere keer een platform zoals Voordegroei. Financieringsgilde is opgericht in 2015 en groeide als franchiseformule in rap tempo naar dertig vestigingen, verspreid over heel Nederland. Edwin Struik is directeur van het kantoor in de regio Haaglanden.
Ondernemer wil persoonlijk advies
“We zijn in feite een reactie op de terugtrekkende rol van banken”, aldus Struik. “Het aantal accountmanagers daar neemt al jaren af. Heb je als ondernemer een financieringsvraagstuk? Dan word je geacht dat zoveel mogelijk online te regelen. Wij zien dat veel ondernemers juist behoefte hebben aan persoonlijk advies, iemand met wie ze even kunnen sparren over een mogelijke investering bijvoorbeeld. Het gaat nu eenmaal om een belangrijke beslissing die je als ondernemer niet elke dag neemt. In dat gat springen wij. En dat doen we van intake tot notaris, zeg ik altijd.”
De rol van banken
Struik heeft goede contacten bij alle banken. Die zijn voor hem doorgaans het eerste loket waar hij aanklopt om een ondernemer aan financiering te helpen. Wel voelt hij daar de impact van de coronacrisis. Banken zijn sinds maart vorig jaar een stuk voorzichtiger geworden als het om bedrijfskredieten gaat. “Aanvraagtrajecten duren langer en voor bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in de horeca hoef je daar nu echt niet aan te kloppen. Datzelfde geldt voor ondernemers die een bedrijfsunit met een nog lopend huurcontract willen overnemen. Ook als je driekwart zelf financiert, lukt dat bij de bank nu even niet. Dat zijn beleidsoverwegingen die vanuit de hoofdkantoren zijn opgelegd.”
Importeur van auto’s klopt aan
Door zijn uitgebreide netwerk, schuiven accountmanagers van banken nu soms klanten naar Struik door die zij vanwege de strengere regels niet kunnen helpen. Via deze route kwam hij onlangs in contact met een importeur van auto’s. Het bedrijf was in 2019 een nieuwe weg ingeslagen en richtte zich vanaf nu op elektrische bolides. Struik: “Deze ondernemer had om twee redenen extra financiering nodig. Hij had zojuist een nieuwe lease-tak opgetuigd en was voor een Chinees merk de exclusieve importeur in Nederland geworden. Bij die activiteiten komt de nodige voorfinanciering om de hoek kijken. Al met al ging het om een bedrag van rond de 2 miljoen euro.”
Voordegroei komt snel met voorstel
Struik doet wat hij in deze situaties meestal doet: hij schrijft een financieringsmemorandum. Dat is een analyse van de cijfers, de ondernemer zelf en de branche waarin het bedrijf actief is. “We hebben connecties met ongeveer vijftig financiers. De één richt zich puur op vastgoed, de ander is er enkel voor werkkapitaal. Op basis van de wensen van deze ondernemer kwamen we bij vijf mogelijke partijen uit. Drie van hen hebben ons een voorstel gedaan en Voordegroei was één van hen. Zij kwamen met een relatief laag rentepercentage en waren ontzettend snel. Opnieuw eigenlijk, want we hebben eerder met ze samengewerkt. Tussen het allereerste contact en de dag waarop het geld op de rekening stond, zat maar een week of zes.” Ook de overige voorwaarden blijken overigens gunstig. Het privévermogen van de ondernemer – zijn eigen woning bijvoorbeeld – blijft in de deal namelijk grotendeels buiten schot. En dat is precies waar hij om had gevraagd.
Snel geld nodig hebben
Zo weet Financieringsgilde dus ook de weg te vinden naar zogeheten alternatieve financiers. Al is dat een term die Struik een beetje achterhaald vindt. Platformen zoals Voordegroei zijn volgens hem inmiddels helemaal ingeburgerd en hebben hun plekje opgeëist in het Nederlandse aanbod van financieringsmogelijkheden. “Het rentepercentage is vaak iets hoger dan bij de bank, maar daar staan wel een paar voordelen tegenover. Zo kun je hier terecht als je snel geld nodig hebt. Als je niet de tijd hebt om een paar maanden lang in onzekerheid te verkeren over het verkrijgen van een lening. Ook als je wilt afwijken van de standaard voorwaarden die banken hanteren, zoals 100% privé-aansprakelijkheid, is Voordegroei één van de opties waar je vaak terecht kunt. Ze handelen snel en denken mee met de ondernemer. Wij zijn in ieder geval blij dat we onze klant aan een goede lening hebben kunnen helpen waarmee hij verder kan groeien.”
Edwin Stuik
Adviseur Bedrijfsfinancieringen MKB
Financieringsgilde

Deze verzekeringsman helpt ondernemers nu ook aan een bedrijfslening
Van verzekeringsadviseur naar financieringsspecialist: hoe Natanaël Zijlstra mkb’ers helpt met cashflow en investeringen. Lees zijn verhaal over snelheid, service en de kracht van Voordegroei.
maart 4, 2025
Konaxx Onions automatiseert productieproces met groeifinanciering van Voordegroei
Lees hoe Konaxx Onions met groeifinanciering van Voordegroei een volautomatische uienverwerkingsmachine aanschafte. Dankzij deze innovatie kan het Friese bedrijf de groeiende vraag aan en heeft het een stevige basis gelegd voor verdere uitbreiding. Ontdek het verhaal achter deze transformatie en de samenwerking met Profins.
december 10, 2024
Rotterdamse Ooms kan op overnamepad met geld van VoordeAdviseur
Op zoek naar een huis of bedrijfspand in de Rijnmond-regio? Ooms Makelaars kent de markt als geen ander en combineert makelaarsdiensten met verzekeringen en hypotheken. Dankzij een recente kapitaalinjectie via het overnamefonds VoordeAdviseur kan Ooms haar verzekeringsportefeuille verder uitbreiden.
september 18, 2024
De Goudse verdubbelt belang in Voordegroei
De Goudse is sinds 2019 aandeelhouder bij Voordegroei, de mkb-financier voor ondernemers. De ondernemersverzekeraar is zo positief over het partnership, dat ze haar belang in Voordegroei nu verhoogt van 10% naar 22%.
juli 15, 2024