Daar waar je als mkb-ondernemer bij de bank niet terecht kunt, is een platform als Voordegroei bij uitstek geschikt. Of het doel nu werkkapitaal, voorraden of vastgoed is. Dat stelt Edwin Struik van het Financieringsgilde, een landelijke adviesorganisatie met dertig vestigingen.

Van een opstartlening voor de zpp’er tot een ondernemer die een paar miljoen euro nodig heeft om zijn voorraden aan te vullen. Bedrijven kunnen bij Financieringsgilde terecht voor zo ongeveer alle denkbare mkb-financieringen. Ze krijgen eerlijk advies en worden geholpen bij het vinden van een partij die hun ambities wil financieren. De ene keer is dat de bank, de andere keer een platform zoals Voordegroei. Financieringsgilde is opgericht in 2015 en groeide als franchiseformule in rap tempo naar dertig vestigingen, verspreid over heel Nederland. Edwin Struik is directeur van het kantoor in de regio Haaglanden.

Ondernemer wil persoonlijk advies

“We zijn in feite een reactie op de terugtrekkende rol van banken”, aldus Struik. “Het aantal accountmanagers daar neemt al jaren af. Heb je als ondernemer een financieringsvraagstuk? Dan word je geacht dat zoveel mogelijk online te regelen. Wij zien dat veel ondernemers juist behoefte hebben aan persoonlijk advies, iemand met wie ze even kunnen sparren over een mogelijke investering bijvoorbeeld. Het gaat nu eenmaal om een belangrijke beslissing die je als ondernemer niet elke dag neemt. In dat gat springen wij. En dat doen we van intake tot notaris, zeg ik altijd.”

De rol van banken

Struik heeft goede contacten bij alle banken. Die zijn voor hem doorgaans het eerste loket waar hij aanklopt om een ondernemer aan financiering te helpen. Wel voelt hij daar de impact van de coronacrisis. Banken zijn sinds maart vorig jaar een stuk voorzichtiger geworden als het om bedrijfskredieten gaat. “Aanvraagtrajecten duren langer en voor bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in de horeca hoef je daar nu echt niet aan te kloppen. Datzelfde geldt voor ondernemers die een bedrijfsunit met een nog lopend huurcontract willen overnemen. Ook als je driekwart zelf financiert, lukt dat bij de bank nu even niet. Dat zijn beleidsoverwegingen die vanuit de hoofdkantoren zijn opgelegd.”

Importeur van auto’s klopt aan

Door zijn uitgebreide netwerk, schuiven accountmanagers van banken nu soms klanten naar Struik door die zij vanwege de strengere regels niet kunnen helpen. Via deze route kwam hij onlangs in contact met een importeur van auto’s. Het bedrijf was in 2019 een nieuwe weg ingeslagen en richtte zich vanaf nu op elektrische bolides. Struik: “Deze ondernemer had om twee redenen extra financiering nodig. Hij had zojuist een nieuwe lease-tak opgetuigd en was voor een Chinees merk de exclusieve importeur in Nederland geworden. Bij die activiteiten komt de nodige voorfinanciering om de hoek kijken. Al met al ging het om een bedrag van rond de 2 miljoen euro.”

Voordegroei komt snel met voorstel

Struik doet wat hij in deze situaties meestal doet: hij schrijft een financieringsmemorandum. Dat is een analyse van de cijfers, de ondernemer zelf en de branche waarin het bedrijf actief is. “We hebben connecties met ongeveer vijftig financiers. De één richt zich puur op vastgoed, de ander is er enkel voor werkkapitaal. Op basis van de wensen van deze ondernemer kwamen we bij vijf mogelijke partijen uit. Drie van hen hebben ons een voorstel gedaan en Voordegroei was één van hen. Zij kwamen met een relatief laag rentepercentage en waren ontzettend snel. Opnieuw eigenlijk, want we hebben eerder met ze samengewerkt. Tussen het allereerste contact en de dag waarop het geld op de rekening stond, zat maar een week of zes.” Ook de overige voorwaarden blijken overigens gunstig. Het privévermogen van de ondernemer – zijn eigen woning bijvoorbeeld – blijft in de deal namelijk grotendeels buiten schot. En dat is precies waar hij om had gevraagd.

Snel geld nodig hebben

Zo weet Financieringsgilde dus ook de weg te vinden naar zogeheten alternatieve financiers. Al is dat een term die Struik een beetje achterhaald vindt. Platformen zoals Voordegroei zijn volgens hem inmiddels helemaal ingeburgerd en hebben hun plekje opgeëist in het Nederlandse aanbod van financieringsmogelijkheden. “Het rentepercentage is vaak iets hoger dan bij de bank, maar daar staan wel een paar voordelen tegenover. Zo kun je hier terecht als je snel geld nodig hebt. Als je niet de tijd hebt om een paar maanden lang in onzekerheid te verkeren over het verkrijgen van een lening. Ook als je wilt afwijken van de standaard voorwaarden die banken hanteren, zoals 100% privé-aansprakelijkheid, is Voordegroei één van de opties waar je vaak terecht kunt. Ze handelen snel en denken mee met de ondernemer. Wij zijn in ieder geval blij dat we onze klant aan een goede lening hebben kunnen helpen waarmee hij verder kan groeien.”

Edwin Stuik

Adviseur Bedrijfsfinancieringen MKB

Financieringsgilde

Aanbevolen artikelen
Met een financiering van Voordegroei wist Rebel Nature een miljoenendeal te sluiten

Met Rebel-Nature produceert Thomas de Waal natuurlijke en duurzaam geproduceerde cosmeticaproducten. Hij heeft net miljoenen euro's geïnvesteerd in de overname van een consumentenmerk. Banken gaven niet thuis. Met Voordegroei kreeg hij de financiering wél voor elkaar.

april 4, 2024
Met het overnamefonds “VoordeAdviseur” kan Sander Spitzers zijn compagnon uitkopen

Zo'n twintig jaar geleden kocht Sander Spitzers zich in bij Aarendonk Advies in IJsselstein. Nu zijn de rollen omgedraaid en gaat zijn compagnon van een welverdiend pensioen genieten. Dankzij het nieuwe overnamefonds van VoordeAdviseur kan Sander haar deel van het bedrijf overnemen.

maart 26, 2024
Hoe Henry Faken met VoordeAdviseur een ander advieskantoor overnam

Voor zelfstandige adviseurs zoals Brink Bedrijfsverzekeringen heeft Voordegroei recent een nieuw leningenfonds opgetuigd, in samenwerking met De Goudse en Nh1816. VoordeAdviseur, heet het initiatief. 'We zien dat veel intermediairs graag zelfstandig willen blijven. Groeien is voor hen een uitdaging.

februari 6, 2024
De Goudse, NH1816 en Voordegroei introduceren een overnamefonds voor advieskantoren

Verzekeringsmaatschappijen De Goudse en Nh1816 bundelen de krachten. Samen met financieringsplatform Voordegroei lanceren ze een fonds voor het intermediair onder de naam: VoordeAdviseur. Veel advieskantoren willen zelfstandig blijven, maar missen daarvoor de financiële middelen. VoordeAdviseur biedt hiervoor nu een oplossing.

oktober 30, 2023
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com