Groeifinanciering bij de bank. Dat was al niet makkelijk en de coronacrisis heeft hier nog een schepje bovenop gedaan. Dat merkte ook Rob Klugkist van Clavis, met drie vestigingen één van de grotere pianobedrijven van ons land. Toen hij via een omweg uiteindelijk bij Voordegroei terecht kwam, lag er binnen drie weken een offerte in zijn mailbox.

Hoe dat zit, lees je zometeen. Want we beginnen dit verhaal in de jaren 30 van de vorige eeuw. De firma Goldschmeding is dan met zo’n 30 filialen dé pianowinkel van Nederland. In Nederland worden rond die tijd ca 30.000 piano’s per jaar verkocht. Als eind jaren 50 het tijdperk van de popmuziek begint, kalven die cijfers beetje bij beetje af. Begin jaren 80 is er nog maar één winkel over en is de afzet nog maar een fractie van wat het ooit was. Dan overlijdt plotseling de enige aandeelhouder en dreigt voor de pianowinkel een definitieve ondergang.

Elke medewerker heeft aandelen
“Het toenmalige personeel wilde het zover niet laten komen. Zij hebben hun ontslagvergoedingen die destijds zijn uitgekeerd op één hoop gegooid en zijn in een nieuw pand een nieuw bedrijf gestart. De kaartenbak met klanten ging mee. Tot op de dag van vandaag is elke medewerker ook automatisch aandeelhouder van Clavis. De aandelen worden steeds doorgegeven en dat maakt dit bedrijf extra bijzonder”, aldus Rob Klugkist. Hij is algemeen directeur en leidt daarnaast het filiaal in Delft, naast Nieuwegein en Amsterdam één van de drie winkels van Clavis.

Klanten met verschillende profielen
“Onze markt verschuift steeds meer van akoestisch naar digitaal. Elektronische piano’s zijn de laatste jaren zó goed geworden dat het geluid nu ook voor de echte liefhebbers acceptabel is geworden”, zegt Klugkist. Zijn klanten komen voornamelijk uit de randstad. Vaak zijn het ouders die hun kinderen – meestal zo ergens tussen 7 en 12 jaar – op pianoles doen. Maar ook jongeren die op hun studentenkamer piano willen spelen, weten Clavis te vinden. En dan zijn er natuurlijk nog de echte professionals en mensen die op latere leeftijd ineens bedenken hoe leuk het is om zelf achter de piano plaats te nemen.

Boekhouder gaat failliet
Sinds Klugkist elf jaar geleden directeur werd, is er veel veranderd. Zo bouwde hij als databaseprogrammeur zelf de software waarop de bedrijfsprocessen nu draaien. Van klantgegevens tot voorraden, klachtenafhandeling en de boekhouding. Dat hij dit jaar op zoek moest naar nieuwe financiering, kent een voorgeschiedenis. “Ons accountantskantoor ging halverwege 2019 failliet. Ze hadden er een potje van gemaakt en pas na heel veel kunst- en vliegwerk konden wij weer bij onze cijfers. Dat zorgde wel voor veel vertraging bij het opstellen van de jaarrekeningen. Voor onze toenmalige financier was dat aanleiding om onze samenwerking te stoppen. Dat is overigens wel in goed overleg gegaan, hij  heeft ons alle tijd gegeven om een nieuwe financier te vinden.”

Offerte in de mailbox
Dan maar naar de bank, denkt Klugkist. Maar daar zitten ze niet op de pianowinkel te wachten. Het is dan maart 2020 en Nederland is volledig in de ban van een nieuw, oprukkend virus. Uit de geldkraan van banken komt nauwelijks nog MKB-krediet druppelen. Zeker niet wanneer je, zoals Clavis, in het bakje ‘retail’ terecht komt. Klugkist probeert het vervolgens bij een financieringsmaatschappij, maar wordt daar naar eigen zeggen van het kastje naar de muur gestuurd. Er komen alsmaar nieuwe vragen en de dagen tikken door. Het is eind november als hij via via in contact komt met Voordegroei. “Vanaf dat moment ging het ineens heel snel. We hebben onze ambities op tafel gelegd en drie weken later lag er al een offerte voor een financiering van 1 miljoen euro in mijn mailbox. Voordegroei verstrekt deze lening uit hun MKB-leningen fonds, het Fresh Dutch SME Fund. Onze aanvraag voldeed aan alle voorwaarden van dit fonds en daardoor kon snel geschakeld worden.  Ik was blij verrast met die slagvaardigheid, zoals je je wel kunt voorstellen. Zeker omdat het in die maanden ervoor met die andere partij zo ontzettend lang duurde, zonder resultaat.”

Huurpark als onderpand
Een deel van dat bedrag bestaat uit een hypotheek op het bedrijfspand dat Clavis in eigen beheer heeft. De overige 600.000 euro is een lening die hij in zes jaar moet terugbetalen. “We lossen ieder jaar een ton af en hebben dan wel weer de optie gekregen van Voordegroei om datzelfde bedrag bij te lenen. Met dit geld financieren we het huurpark, een belangrijk deel van onze business. Bij Clavis kunnen mensen namelijk ook een piano leasen, een propositie die je in Nederland nergens anders tegenkomt. Wij blijven vijf jaar eigenaar en daarna neemt de klant de piano automatisch over. De boekwaarde van dit huurpark is momenteel 8 ton, de verwachte huuropbrengst zo’n 1,6 miljoen euro. Het is het onderpand waarop dit deel van de lening rust.”

Uitbreiding
Met de financiering staat er weer een stevig fundament, waarmee Clavis na de coronacrisis kan doorgroeien. Zo onderzoekt het bedrijf nu de mogelijkheden om uit te breiden, met een vierde pand in de regio Noord-Brabant. “Mogelijk volgen er nog overnames. Veel eigenaren van andere pianowinkels stoppen er binnen nu en tien jaar namelijk mee en wij hopen dat gat te kunnen invullen natuurlijk.”

Aanbevolen artikelen
Verzekeringsadviseur hielp Fitness & Fun aan vastgoedfinanciering

En dan opeens wil de bank van je af. Het overkwam de nu 58-jarige fitnessondernemer Robert Piek uit het Gelderse Aalten. Het was zijn verzekeringsadviseur die hem met financieringsplatform Voordegroei in contact bracht.

oktober 5, 2021
Hoe twee ervaren ondernemers weer de ruimte kregen om hun ambities te financieren

Als de huisbankier de ondernemers Bastiaan van Ede en Martijn Peters tijdens de coronacrisis niet meer helpt met het financieren van hun ambities, vinden zij de oplossing van deze uitdaging bij Voordegroei.

juni 29, 2021
Nederlands visrestaurant gaat de grens over met financiering van Voordegroei

The Seafood Bar gaat internationaal. Het Nederlandse visrestaurant opent deze zomer haar eerste vestiging over de grens, in de hippe Londense wijk Soho. Met dank aan een financiering van Voordegroei.

juni 22, 2021
Financieringsgilde helpt ondernemers aan bedrijfsleningen

Daar waar je als mkb-ondernemer bij de bank niet terecht kunt, is een platform als Voordegroei bij uitstek geschikt. Of het doel nu werkkapitaal, voorraden of vastgoed is. Dat stelt Edwin Struik van het Financieringsgilde, een landelijke adviesorganisatie met dertig vestigingen.

mei 17, 2021
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com