Vera van Kesteren

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Steeds meer bedrijven maken groeiambities waar met een lening

Extra voorraad. Een sales-kantoor in het buitenland. De overname van een branchegenoot. Er zijn 101 argumenten te noemen waarom je als ondernemer extra financiering nodig hebt. Wel eens aan een bedrijfslening buiten de bank om gedacht?

Je zult de eerste ondernemer niet zijn die op deze manier z’n ambities financiert. Wat heet! Steeds meer bedrijven vinden hun groeigeld niet langer bij de bank. Zo heeft Voordegroei de afgelopen jaren al bijna 20 miljoen euro verstrekt aan MKB’ers. En waar het begon met kapitaalinjecties tot ongeveer 250.000 euro, zijn financieringen tussen één en anderhalf miljoen euro inmiddels geen uitzonderingen meer.

Baas in eigen huis

Lenen dus, in plaats van aankloppen bij angel investeerders of private equity. Bart Vemer van Voordegroei legt uit waarom deze optie eigenlijk best logisch is. “Een deel van je aandelen verkopen in ruil voor een zak geld, is niet zo zaligmakend als wel eens wordt voorgesteld. Je geeft hiermee immers zeggenschap weg en moet vanaf dat moment rekening houden met de wil van een andere partij, wiens belangen niet altijd hoeven te stroken met die van jou. Als je bedrijf twee jaar bestaat, cashflow-positief is en een omzet draait van minimaal 1 miljoen euro, dan is vreemd vermogen de ideale bron van financiering. Je hebt dan namelijk voldoende vet op de botten om rente en aflossing te betalen en blijft zo baas in eigen huis.”

In de voetsporen van Unilever en Philips

Bedrijven die Voordegroei de afgelopen jaren van extra kapitaal voorzag, komen uit diverse branches. Van een verfhandel die hiermee z’n voorraden wist uit te breiden tot een tech-bedrijf dat nieuwe sales-mensen kon aannemen om zo extra snel te groeien. Het zijn ondernemingen die hiermee voor een deel met eigen vermogen en voor een deel met vreemd vermogen zijn gefinancierd. Net zoals grote corporates als Unilever en Philips dat bijvoorbeeld doen. “Dus waarom zou je dat pad als MKB’er niet kunnen bewandelen?”, aldus Vemer. Hoewel hij de interesse in bedrijfsleningen dus ziet toenemen, is er ook nog een flinke groep ondernemers die deze mogelijkheid laat liggen. En Vemer heeft wel een idee hoe dat komt.

Alternatief voor de bank

“Als ondernemer heb je verstand van je product. Daar stop je ziel en zaligheid in. Een financiering regelen doe je niet elke dag en veel MKB’ers denken daarom dat er naast de bank geen andere opties zijn. Iedereen weet inmiddels hoe moeilijk het is om daar nog geld los te peuteren. De ondernemer die vervolgens op internet gaat zoeken naar mogelijkheden ziet al snel door de bomen het bos niet meer en haakt gedesillusioneerd dan af. Een gemiste kans, wat mij betreft.”

Het argument dat je met de keuze voor een bedrijfslening meteen je hele hebben en houwen terugziet op een online marktplaats voor investeerders, gaat niet meer op. Het grootste deel van de financieringen wordt door Voordegroei tegenwoordig onderhands geplaatst bij particuliere investeerders en de twee grote instituten die zich aan het platform hebben verbonden: Fresh Fixed Income Fund en De Goudse Verzekeringen. Aan de buitenwereld kenbaar maken dat je op zoek bent naar geld, is dus niet per se meer nodig.

Binnen drie weken financiering

Bedrijven die aan de eerder beschreven voorwaarden voldoen, kunnen bij Voordegroei aankloppen voor een financieringsaanvraag. Online of telefonisch. Het minimale leenbedrag is 250.00 euro. Wat dan volgt is een traject dat – met gunstige afloop – binnen drie weken kan zijn afgerond. “We kijken daarbij naar de cijfers en vragen om een liquiditeitsprognose. Oftewel, hoe ga je het geld besteden? Ook de ondernemer zelf speelt, net als het verhaal, een belangrijke rol in het afwegingsproces. Hem of haar willen we graag in de ogen kijken om te kunnen vaststellen of dit de persoon is die het bedrijf vooruit kan brengen. Ook als het misschien even moeilijker wordt.”

Rentetarieven bewust laag

De afspraken die bij het verstrekken van een financiering worden gemaakt, verschillen overigens per onderneming. Regelmatig worden aflossingsvrije periodes afgesproken, zodat de MKB’er meer financiële speelruimte heeft. Wat dan overblijft is de maandelijkse rente. En daarvoor geldt: hoe meer zekerheden de ondernemer kan inbrengen, hoe lager het percentage. “Met Voordegroei kunnen we met onze tarieven inmiddels goed concurreren met de banken. Dat komt doordat OHV Vermogensbeheer en De Goudse Verzekeringen participeren in ons platform. Met hun investeringskracht houden we de rentes laag”, aldus Vemer.

Wil je meer weten? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op:
Telefoon: 020-5040475.
Mail: info@voordegroei.nl

Aanbevolen artikelen
Met een financiering van Voordegroei wist Rebel Nature een miljoenendeal te sluiten

Met Rebel-Nature produceert Thomas de Waal natuurlijke en duurzaam geproduceerde cosmeticaproducten. Hij heeft net miljoenen euro's geïnvesteerd in de overname van een consumentenmerk. Banken gaven niet thuis. Met Voordegroei kreeg hij de financiering wél voor elkaar.

april 4, 2024
Met het overnamefonds “VoordeAdviseur” kan Sander Spitzers zijn compagnon uitkopen

Zo'n twintig jaar geleden kocht Sander Spitzers zich in bij Aarendonk Advies in IJsselstein. Nu zijn de rollen omgedraaid en gaat zijn compagnon van een welverdiend pensioen genieten. Dankzij het nieuwe overnamefonds van VoordeAdviseur kan Sander haar deel van het bedrijf overnemen.

maart 26, 2024
Hoe Henry Faken met VoordeAdviseur een ander advieskantoor overnam

Voor zelfstandige adviseurs zoals Brink Bedrijfsverzekeringen heeft Voordegroei recent een nieuw leningenfonds opgetuigd, in samenwerking met De Goudse en Nh1816. VoordeAdviseur, heet het initiatief. 'We zien dat veel intermediairs graag zelfstandig willen blijven. Groeien is voor hen een uitdaging.

februari 6, 2024
De Goudse, NH1816 en Voordegroei introduceren een overnamefonds voor advieskantoren

Verzekeringsmaatschappijen De Goudse en Nh1816 bundelen de krachten. Samen met financieringsplatform Voordegroei lanceren ze een fonds voor het intermediair onder de naam: VoordeAdviseur. Veel advieskantoren willen zelfstandig blijven, maar missen daarvoor de financiële middelen. VoordeAdviseur biedt hiervoor nu een oplossing.

oktober 30, 2023
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com