Wat is de beste rente voor u?

Veel particulieren zijn momenteel op zoek naar een goede rente. Belangrijke reden hiervoor is dat de huidige rentes die u krijgt op de traditionele spaarvormen historisch laag zijn. Elk renteproduct kent natuurlijk wel zijn eigen risico’s en is daarom niet voor iedereen geschikt. Wat is de beste rente voor u?

 

1. Een spaarrekening of een deposito

De hoogste Nederlandse spaarrente is momenteel 0,8%. Als daar nog de vermogensrendementsheffing van 1,2% vanaf wordt gehaald, blijft er een negatief rendement over. Voor spaardeposito’s is het al niet veel beter.

Als u uw geld voor een lange periode van tien jaar bij een van de grootbanken vastzet, dan wordt er nog steeds maar maximaal 1,2% uitbetaald. Dit klinkt nog steeds niet erg aantrekkelijk. Vooral niet omdat er tussentijds niet kan worden uitgestapt.

Voordeel hiervan is wel dat de tegoeden onder het depositogarantiestelsel vallen zolang u niet meer dan 100.000 euro per bank in heeft gelegd.

 

2. Een staatslening

De meest voorkomende staatslening is die in de Nederlandse of de Duitse staat. Het rendement hierop is echter nog slechter dan op een spaarrekening. Een Nederlandse staatslening die loopt tot 2025 geeft op dit moment een effectief rendement van 0,23%. Een Duitse tienjarige staatslening geeft zelfs maar 0,13%.

Tussentijds kunnen deze leningen wel verhandeld worden, maar als de rente in de markt weer wat gaat oplopen, dan is er een risico dat de koersen van deze leningen hard zullen dalen. In dit geval zult u eindigen met een verlies of de gehele looptijd uit moeten zitten vrijwel zonder daar een rendement op te krijgen.

 

3. Een spaarrekening bij een Oost-Europese bank

Hierover is momenteel veel discussie. Binnenkort start een platform dat de mogelijkheid biedt om geld te stallen bij een aantal banken in Oost-Europa. Er kan op dit moment tot maximaal 2,5% aan rente worden gekregen bij de Fibank uit Bulgarije.

Het platform belooft dat de tegoeden van klanten alleen worden weggezet in landen waar een depositogarantiestelsel van kracht is. De vraag is echter of dit in de praktijk ook zo zal werken. Het IJslandse Icesave viel ook onder het depositogarantiestelsel, maar dit bleek uiteindelijk niet veel waard te zijn.

Ook kunt u bij deze spaarvorm een valutarisico lopen bij de niet-eurolanden. Dit wordt op dit platform wel afgedekt omdat de spaartegoeden in euro’s worden aangehouden.

De Fibank betaalt de rente overigens niet jaarlijks uit, maar pas na vijf jaar. De Fibank krijgt van Fitch een B-rating. Dat staat gelijk aan hoogst speculatief. Bovendien acht Fitch de kans op staatssteun klein als de bank in problemen komt.

 

4. Een MKB-lening via crowdfunding

Het verstrekken van leningen via crowdfunding wint snel aan populariteit. Hiermee kunnen rendementen worden gehaald die gemiddeld tussen de 7 en 9% liggen. De gemiddelde looptijd is hierbij drie tot vijf jaar.

Zo kunt u nu bij het platform van Voordegroei een investering doen in een vierjarige lening, waarbij een rente wordt vergoed van 8,5%. Maar ook hier is er een risico. Het kan gebeuren dat de onderneming waarin u belegt niet meer aan z’n betalingsverplichtingen kan voldoen.

Dit risico wordt wel verkleind als er door het platform vooraf een grondige screening van het MKB-bedrijf is gedaan. Het nadeel is dat deze leningen tussentijds niet verhandeld kunnen worden.

Aanbevolen artikelen
Financieringsbehoefte? Kom tijdig met een gedegen plan!

Bedrijven die groeien laten zich niet leiden door de waan van de dag. Zij hebben een duidelijk doel voor ogen, een strategie die ze volgen en die hen verder zal brengen. Een groeistrategie dus, met plannen om dat ambitieuze doel te verwezenlijken. Daarvoor is vrijwel altijd financiering nodig. En die financiering, die regel je op tijd. Voor de groei dus…

augustus 29, 2019
4 redenen om te beleggen in MKB leningen

MKB-leningen horen thuis in elke beleggingsportefeuille. Lees hier het blog van Ivo Feeke met de belangrijkste redenen hiervoor.

augustus 28, 2019
OHV vergroot aandeel in Voordegroei en stapt in markt voor MKB-leningen

OHV, de vermogensbeheerder voor particuliere en institutionele klanten, heeft haar belang in financieringsplatform Voordegroei vergroot tot 50 procent. Hiermee verstevigt het bedrijf de eigen positie in de markt voor MKB-leningen. OHV verwacht dat deze markt van 170 miljard euro de komende jaren stevig blijft doorgroeien.

april 4, 2019
OHV Vermogensbeheer wint Gouden Stier

OHV Vermogensbeheer is uitgeroepen tot beste Vermogensbeheerder van 2018. Wij van Voordegroei zijn trots dat wij met hen samenwerken.

december 4, 2018

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar