Om de financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsinvesteringen door het MKB te vergroten, is de BMKB verruimd met een groen luik (BMKB-G). Door de toevoeging van het “groen luik” aan het reguliere BMKB kunnen wij nu ook aanvullende financieringsmogelijkheden bieden voor verduurzaming van het MKB. Investeringen die zorgen voor een verbetering van de toekomstige welvaart en welzijn van Nederland.
Ondernemers kunnen een lening aanvragen voor verduurzaming met ruime staatsgarantie. Provisiekosten zijn gehalveerd (vanaf 2%) looptijd is verdubbeld (12 jaar) en de garantie is verhoogd. Door de ruime staatsgarantie gaat het risico voor de financier omlaag en hiermee ook de (rente) kosten voor de ondernemer.
Hieronder staat weergegeven welke verruimingen er gelden. De toetsing om te bepalen of een financieringsaanvraag kwalificeert voor BMKB-G verschilt slechts op één punt van de reguliere BMKB. De extra voorwaarde is dat deze verruimde garantie enkel ingezet kan worden voor financiering van groene investeringen .
Onder de BMKB-Groen worden borgstellingen gebracht voor bedrijven voor verduurzamingsinvesteringen in bedrijfspanden voor eigen gebruik en bedrijfsmiddelen. Hierbij wordt een borgstellingspercentage van per saldo 67,5% gehanteerd, 90% garantie op 75% borgstellingskrediet.
Investeringen zijn mogelijk voor het verduurzamen van bedrijfspanden en -middelen:
- Verduurzamen bedrijfspanden voor eigen gebruik (geen commercieel vastgoed):
- Nieuwe en bestaande bedrijfspanden.
Groene investeringen
De BMKB-G kan alleen worden ingezet voor financiering groene investeringen. Onder groene investering wordt verstaan:
1) Bedrijfsmiddelen zoals opgenomen in de EIA-energielijst De EIA-energielijst bestaat uit de volgende categorieën energie-investeringen:
1. Bedrijfsgebouwen;
2. Processen (investeringen in bijbehorende bedrijfsmiddelen);
3. Transportmiddelen;
4. Duurzame energie: technische voorzieningen voor opwekken of toepassen duurzame energie;
5. Energiebalancering: investeringen op gebied van regulering t.b.v. energiebesparing. Zoals opslag elektriciteit en warmte, conversie elektriciteit naar warmte;
6. Energietransitie: investeringen gericht op vervanging gebruik fossiele energie;
7. Energieadvies, maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan.
Bij A, B, C: technische voorzieningen voor energiebesparing. Zoals besparingen m.b.t. verwarmen, koelen/vriezen, ventileren, isoleren, verlichten, aandrijving. Een gedetailleerd overzicht is opgenomen in het document dat op de volgende website is te downloaden: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/eia/ondernemers
2) Overige middelen verbonden aan energie-investeringen (max. aandeel 50%)
Investeringen die redelijkerwijs niet los te koppelen zijn van de voorgenomen energie-investeringen zoals bedoeld bij punt 1, kunnen met BMKB-G meegefinancierd worden. Voorwaarde is wel dat deze overige middelen niet meer dan bedragen dan 50% van het algehele bedrag van de groene investering.
3) De aanpassing of vervanging van bedrijfspanden
Andere investeringen in bedrijfspand (dan genoemd bij punt 1) om het energielabel te verbeteren naar ten minste energielabel C. Ook kan BMKB-G ingezet voor sloop/herbouw bedrijfspand indien dit een verbetering naar tenminste energielabel C tot gevolg heeft. Voor de toetsing van de verbetering naar energielabel C kan de methode gehanteerd worden die bij de financier gebruikelijk is.
Voor alle duidelijkheid opgemerkt dat BMKB, en dus ook BMKB-G, enkel ingezet kan worden voor bedrijfspanden die overwegend gebruikt worden voor eigen bedrijfsactiviteiten. Commercieel vastgoed is uitgesloten.
Met BMKB Groen kunnen investeringen worden gefinancierd die leiden tot een verbetering van het energielabel naar minimaal label C. Bewijs voor BMKB Groen:
- Huidige (geschat) energielabel
- Afgifte nieuw afgemeld energielabel door een gecertificeerde instelling binnen een jaar na realisatie verbouwing
- Verduurzamen van bedrijfsmiddelen:
- Duurzame investeringen zijn investeringen die zijn vermeld op de EIA Energielijst.
- De financier doet de toets of > 50% van de investering op de dan geldende EIA Energielijst staat.
- Het beheer van de EIA Energielijst is in handen van RVO. Een EIA verklaring vooraf is niet noodzakelijk want die kan alleen achteraf worden aangevraagd door de ondernemers.
- De ondernemers tekent een ondernemersverklaring dat de financiering voor tenminste 50% duurzame investeringen zal worden ingezet.
U kunt voor een zakelijke lening onder BMKB-Groen voorwaarden direct terecht bij Voordegroei. Wij helpen u graag verder!
Rotterdamse Ooms kan op overnamepad met geld van VoordeAdviseur
Op zoek naar een huis of bedrijfspand in de Rijnmond-regio? Ooms Makelaars kent de markt als geen ander en combineert makelaarsdiensten met verzekeringen en hypotheken. Dankzij een recente kapitaalinjectie via het overnamefonds VoordeAdviseur kan Ooms haar verzekeringsportefeuille verder uitbreiden.
september 18, 2024De Goudse verdubbelt belang in Voordegroei
De Goudse is sinds 2019 aandeelhouder bij Voordegroei, de mkb-financier voor ondernemers. De ondernemersverzekeraar is zo positief over het partnership, dat ze haar belang in Voordegroei nu verhoogt van 10% naar 22%.
juli 15, 2024Met een financiering van Voordegroei wist Rebel Nature een miljoenendeal te sluiten
Met Rebel-Nature produceert Thomas de Waal natuurlijke en duurzaam geproduceerde cosmeticaproducten. Hij heeft net miljoenen euro's geïnvesteerd in de overname van een consumentenmerk. Banken gaven niet thuis. Met Voordegroei kreeg hij de financiering wél voor elkaar.
april 4, 2024Met het overnamefonds “VoordeAdviseur” kan Sander Spitzers zijn compagnon uitkopen
Zo'n twintig jaar geleden kocht Sander Spitzers zich in bij Aarendonk Advies in IJsselstein. Nu zijn de rollen omgedraaid en gaat zijn compagnon van een welverdiend pensioen genieten. Dankzij het nieuwe overnamefonds van VoordeAdviseur kan Sander haar deel van het bedrijf overnemen.
maart 26, 2024