Vijf tips om te beleggen in crowdfunding - Ivo Feeke

Crowdfunding is een snelgroeiend fenomeen in Nederland. Redenen hiervoor zijn de lage rente in de markt en de enthousiaste berichtgeving. Steeds meer beleggers ontdekken dat crowdfunding ook voor hen mooie rendementen kan opleveren.

Waar moet u nou rekening mee houden voordat u gaat beleggen in crowdfunding? Vijf tips.

 

1. Spreiding

Zoals met alle beleggingen het geval is, is het ook bij crowdfunding verstandig om te spreiden. Denk hierbij aan een spreiding over verschillende projecten, sectoren, looptijden en eventueel ook aanbieders.

 

2. Screening

Bij de keuze van een platform is het van belang om te weten of er een zorgvuldige screening plaatsvindt voordat een financieringsaanvraag wordt aangeboden aan beleggers. De informatie over het selectieproces is in het algemeen goed op de website terug te vinden. Ook de kwaliteit en de weergegeven informatie van de financieringsaanvragen kan een indicatie geven van de manier hoe er naar de financiering is gekeken.

 

3. Kijk niet alleen naar de hoogste rente

Het lijkt aantrekkelijk om alleen in leningen te investeren die 10% of zelfs meer rente geven, maar een hoge rente geeft ook altijd een hoger risico. Hierdoor kan een aantrekkelijk rendement ook sneller veranderen in een groot verlies. De meeste platformen geven een risico-indicatie van de aangeboden leningen middels een rating. Dit geeft beleggers handvaten om het risico in te schatten.

 

4. Verliezen hoort er bij

Crowdfunding is een vorm van beleggen. Bij een goede screening door het platform en door zelf een goede spreiding aan te houden, beperkt u het risico en eventuele verliezen. Zolang de verliezen zich beperken tot een klein deel van de portefeuille hoeft dat op zich geen probleem te zijn, omdat de hogere rendementen dan opwegen tegen de gelopen verliezen.

 

5. Aandelen of leningen?

Crowdfunding is een verzamelbegrip dat vele verschillende vormen kent. Beleggers die op zoek zijn naar financieel rendement kijken vooral naar aandelen of leningen. De meeste platformen zijn gespecialiseerd in een specifieke vorm. Leningen zijn veruit het meest populair zijn bij beleggers. Kies hierbij het platform dat aansluit bij uw behoefte.

Aanbevolen artikelen
Financieringsbehoefte? Kom tijdig met een gedegen plan!

Bedrijven die groeien laten zich niet leiden door de waan van de dag. Zij hebben een duidelijk doel voor ogen, een strategie die ze volgen en die hen verder zal brengen. Een groeistrategie dus, met plannen om dat ambitieuze doel te verwezenlijken. Daarvoor is vrijwel altijd financiering nodig. En die financiering, die regel je op tijd. Voor de groei dus…

augustus 29, 2019
4 redenen om te beleggen in MKB leningen

MKB-leningen horen thuis in elke beleggingsportefeuille. Lees hier het blog van Ivo Feeke met de belangrijkste redenen hiervoor.

augustus 28, 2019
OHV vergroot aandeel in Voordegroei en stapt in markt voor MKB-leningen

OHV, de vermogensbeheerder voor particuliere en institutionele klanten, heeft haar belang in financieringsplatform Voordegroei vergroot tot 50 procent. Hiermee verstevigt het bedrijf de eigen positie in de markt voor MKB-leningen. OHV verwacht dat deze markt van 170 miljard euro de komende jaren stevig blijft doorgroeien.

april 4, 2019
OHV Vermogensbeheer wint Gouden Stier

OHV Vermogensbeheer is uitgeroepen tot beste Vermogensbeheerder van 2018. Wij van Voordegroei zijn trots dat wij met hen samenwerken.

december 4, 2018

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar