Ergens in de Rijnmond een huis of bedrijfspand kopen? Misschien wil je er meteen een hypotheek of woonverzekering bij? De makelaars, taxateurs en adviseurs van Ooms kennen de markt hier op hun duimpje. Het bedrijf tankte onlangs vers groeigeld bij het overnamefonds VoordeAdviseur, bedoeld voor een flinke uitbreiding van de eigen verzekeringsportefeuille.

Over iets meer dan twee jaar viert Ooms haar eeuwfeest. In 1927 startte het bedrijf als een bouwkundig adviesbureau, het was de tweede generatie die er een makelaarskantoor van maakte. In 1990 nam het zittende management het bedrijf over. ‘In de jaren erna zijn we ons steeds meer gaan specialiseren in de verschillende disciplines. Van woningmakelaardij tot bedrijfsmatig onroerend goed, taxaties en financieel advies’, vertelt Eric van Veen. Hij is directievoorzitter en één van de negen aandeelhouders van Ooms.

Behoefte aan fysiek kantoor
Negen vestigingen telt het bedrijf vandaag de dag, verspreid over de hele Rijnmond. Van Hellevoetsluis tot Capelle aan de IJssel en van Lansingerland tot aan de Hoeksch waard. Zoveel fysieke kantoren, is dat nog wel van deze tijd? Ja, zegt Van Veen onomwonden. ‘De aan- en verkoop van een woning is voor veel mensen de belangrijkste financiële beslissing van hun leven. Dan wil je begeleiding van een deskundige makelaar die jouw dorp of stad goed kent. Voorbijgangers staan bovendien regelmatig voor onze etalages te kijken naar de panden die te koop staan. Dat ze meteen even kunnen binnenstappen om te informeren, wordt als heel prettig ervaren.’

Natuurlijk zien ze ook bij Ooms de potentie van technologie. Desktoptaxaties zorgen ervoor dat taxateurs hun specialistische kennis kunnen inzetten bij meer complexe taxaties. Iets waar volgens Van Veen steeds meer vraag naar is. ‘Wij zien technologie als ondersteuning van ons vak. Om het maximale rendement voor de klant eruit te halen, gaat het vooral om een goede strategie, het netwerk van de makelaar en de juiste timing. Dat is mensenwerk’, aldus Van Veen.

Geld om te groeien
In de bijna 100 jaar die Ooms nu bestaat, heeft het bedrijf financieel altijd op eigen benen gestaan. Nooit is er een investeerder aan boord gestapt of een externe lening aangevraagd. Tot voorkort dan, want net voor de zomer van 2024 kwam het tot een deal met VoordeAdviseur. Dat is een initiatief van De Goudse, Nh1816 en Voordegroei. Speciaal gericht op intermediairs die groeikansen zien en daarvoor kapitaal nodig hebben.

> Lees ook: met de financiële oplossing van VoordeAdviseur kan Sander zijn compagnon uitkopen

‘We zijn steeds actiever binnen het domein van financiële dienstverlening. Zo zijn we naast onze rol als hypotheekadviseur ook een onafhankelijke tussenpersoon voor verzekeringen. Die portefeuille is de laatste jaren snel gegroeid’, zegt Van Veen. In de markt waar hij het over heeft, vindt op dit moment een ware consolidatieslag plaats. Grote partijen slokken relatief kleine tussenpersonen met een eigen verzekeringsportefeuille op. ‘Veel assurantiekantoren hebben geen opvolging. Hun zaak verkopen is dan nog de enige optie. Wij willen onze verzekeringsportefeuille graag verder uitbreiden. Door andere partijen over te nemen, kunnen we die groeiambitie versnellen.


V.L.N.R
Janick Scheele, analist Voordegroei
Eric van Veen, directievoorzitter Ooms
Huub Rozendaal, accountmanager Voordegroei

De eerste overname
Zo komt er begin 2024 bij wijze van toeval een assurantiekantoor op het pad van Ooms. De eigenaar is al op leeftijd en wil zijn zaak graag verkopen. Wel stelt hij een duidelijke voorwaarde: wees goed voor mijn mensen én onze klanten. ‘Daar konden wij wel in meekomen, het is namelijk precies de manier waarop Ooms al bijna 100 jaar actief is’, zegt Van Veen. Hij spreekt over de mogelijke overname met zijn bank, maar dat loopt op niks uit. ‘Hun voorwaarden sloten niet aan bij onze groeiambities. We hadden door de strenge aflossingseisen dan de eerstkomende vijf jaar in ieder geval geen nieuwe overname kunnen doen.’

Gelukkig voor hem heeft hij nóg een ijzer in het vuur. Zijn bedrijf is al jaren actief als intermediair voor De Goudse en zo wordt het contact gelegd met VoordeAdviseur. Hij vertelt over zijn bedrijf, laat de jaarcijfers en de spreadsheets zien en deelt het groeiplan. Ook spreekt hij uitgebreid met de analisten van Voordegroei. Al snel is er witte rook. Het overnamefonds stort geld op de rekening van Ooms, dat overeenkomt om het bedrag in tien jaar terug te betalen.

Verzekeringsportefeuille verdubbelen
‘We moesten een duidelijke keuze maken: deze overname betalen uit eigen middelen of extern kapitaal aanwenden. Toen we deze gunstige financieringsvoorwaarden zagen, hebben we voor die laatste optie gekozen.’ Van Veen zegt verbaasd te zijn over de snelheid van het proces. Binnen een paar weken al konden de handtekeningen worden gezet. ‘Ik had verwacht dat het veel langer zou duren. Dat we minimaal nóg een paar gesprekken zouden voeren en we steeds weer aanvullende documentatie moesten aandragen. Maar dat viel allemaal reuze mee’, aldus Van Veen. ‘Deze deal stelt ons in staat om in de loop van 2025 een volgende overname te doen. Als die lijn zich doorzet, dan is onze verzekeringsportefeuille over een jaar of vijf minimaal verdubbeld’, aldus Van Veen.

Heeft u vragen?
Wij staan voor u klaar!
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com