Met 250 kilometer per uur over het circuit van Monaco, Monza of Zandvoort. Wie dat gevoel een keer wil ervaren, gaat naar Racesquare, een walhalla voor fans van autosport en de Formule 1 in het bijzonder. Met een nieuwe financiering op zak kan het bedrijf nu verder groeien.
‘Rechts is gas, links de rem. Op het circuit zie je een groene streep, dat is de meest ideale lijn om te volgen. En hoor je een piepje? Dan is het tijd om je achtervleugel open te zetten, helemaal rechtsboven op het stuur vind je de DRS-knop. Klaar voor? Daar gaan we.’ De stem van Tom Coronel klinkt in de oren van twintig enthousiaste racefans. Ze maken zich op voor een Formule 1-weekend, op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Virtueel welteverstaan. Want in werkelijkheid zijn de deelnemers gewoon in Nederland, in Alkmaar om precies te zijn. Net buiten het oude stadshart staat de gloednieuwe vestiging van Racesquare.
Een echt raceweekend
Hier is 1.300 vierkante meter ingericht voor iedereen die het leuk om plankgas te geven. Zestig simulatoren staan er opgesteld in drie zogeheten grids, zeg maar de startopstelling van een race. Voor 25 euro kunnen bezoekers hier een heel uur racen. “Dat begint met een vrije training, gevolg door de kwalificatie en daarna de echte race. Je beleeft hier met andere woorden een echt wedstrijdweekend”, vertelt Jorick Schaap. Hij is één van de mensen achter het race-concept, dat op deze manier nog nergens in de wereld te zien was.
Een vliegende start
Het idee voor Racequare dateert uit 2019, toen tijdens een gezellige avond de eerste plannen werden geschetst. “Racesquare Utrecht zou eigenlijk in maart 2020 de deuren openen. Maar ja, toen kwam de coronacrisis. Ruim drie maanden later was het dan toch zover en sindsdien weten veel raceliefhebbers ons te vinden. We hadden zelfs vrij vlot een positieve kasstroom”, aldus Schaap. Rotterdam en Zandvoort kregen in 2021 een eigen Racesquare, die vestigingen zijn in omvang iets minder groot.
Van vriendengroepen tot gezinnen
Wie denkt dat Racesquare alleen iets is voor mannen, heeft het volgens Schaap mis. “Het publiek is veel diverser dan je wellicht zou denken. We zien ze van 8 tot 80 jaar, er zijn vriendengroepen, vrijgezellenfeesten, maar ook vaders en moeders met hun kinderen. Doordeweeks krijgen we vrijwel dagelijks bedrijven over de vloer, die hun medewerkers deze bijzondere ervaring willen geven.” Nu nog richt Racesquare zich op de officiële Formule 1-circuits, die bij veel volgers van Max Verstappen inmiddels bekend zijn. “Maar we gaan ons aanbod verbreden. Dan kun je bij ons bijvoorbeeld ook Le Mans rijden.”
Financiering voor de lange-termijn-ambities
Jarenlang werkte Schaap voor de Rabobank. Aanvankelijk was het idee om ook de nieuwe locatie in Alkmaar bij deze bank te financieren. Totdat Schaap in gesprek raakte met Mitch Immig van Finaforte, specialist in financieringen voor bedrijven. “We kenden elkaar nog van onze gezamenlijke periode bij de bank”, vertelt Immig. “Ik kwam Jorick toevallig weer eens tegen, via een gemeenschappelijke relatie. Hij vertelde me waar hij mee bezig was en van het één kwam het ander.” Immig heeft als intermediair een scala aan financieringsmogelijkheden en brengt de ondernemers van Racesquare in contact met een aantal partijen. Dan schuift ook Jelle Hanskamp van Voordegroei aan bij de gesprekken en samen bespreken ze het beoogde groeipad voor Racesquare.
Snel doorpakken
Waar de bank door de coronacrisis nog weifelde, pakken Finaforte en Voordegroei snel door met een financiering op maat. “Mitch en Jelle zijn zo extreem daadkrachtig geweest in hun handelen, dat ze daarmee ons vertrouwen hebben gewonnen”, vertelt Schaap. “Het is onze ambitie om snel meer vestigingen te openen. Daar hebben we dan ook concrete afspraken over kunnen maken. Dat is fijn, want dat geeft ons als ondernemers duidelijkheid.”
Jelle Hanskamp is blij dat er snel duidelijkheid kwam. “We hebben veel vertrouwen in het concept en de mensen die het bedrijf runnen”, zegt hij. “De vestiging in Utrecht laat bovendien goede cijfers zien. Als Racesquare de afgesproken KPI’s haalt – en daar heeft het alle schijn van – dan gaan we zeker samen verder. We zijn blij dat we op deze manier kunnen bijdragen in de groei van dit bedrijf.”
Expansie naar buitenland
Bang dat het Formule 1 virus snel weer overwaait, is Schaap overigens niet. “De sport is nog nooit zo populair geweest in Nederland. Max Verstappen is bovendien nog maar 24 jaar en zal nog jarenlang meedraaien in de top van de Formule 1. Overigens kijken we ook voorbij de landsgrenzen. Een concept als Racesquare bestaat nog nergens en we zien zeker mogelijkheden voor internationale uitbreiding.”

Infodation krijgt nieuw onderkomen met financiering van Voordegroei
Met een studiemaat en zijn eigen vriendin begon voor Gerrit Mulder veertien jaar geleden een nieuw ondernemersavontuur. Met een financiering van Voordegroei zet Infodation nu de volgende stap naar verdere groei door de aankoop van een eigen bedrijfspand.
mei 23, 2023
De Goudse wil beleggingen in Nederlands mkb verdriedubbelen
De Goudse Verzekeringen belegt in private debt via Voordegroei, een financieringsplatform voor Nederlandse mkb-bedrijven. "Een zeldzame match", vindt CFRO Pieter de Frel. "Met deze leningen zitten we qua beleggingsbeleid dicht op de ondernemer, maar ook als verzekeraar is dat onze missie.
april 17, 2023
BMKB kwalificering Voordegroei verruimd met een groen luik (BMKB-G)
Voordegroei is geaccrediteerd om leningen te verstrekken onder Borgstelling MKB Krediet (BMKB) en BMKB-Groen. Ondernemers die willen investeren in verduurzaming, kunnen nu terecht bij Voordegroei.
oktober 25, 2022
Ondernemen vanuit het hart: deze ondernemer investeert fors in nieuwe Nederlandse bakfiets
In 2023 minimaal 1500 bakfietsen verkopen. Dat doel stelde de Westfriese ondernemer Peter Schouten zichzelf een half jaar geleden. Daarvoor moest hij nog wel even een productielijn optuigen, voorraden inslaan en een team samenstellen. Bij Voordegroei vond hij een passende financiering voor al die aanloopkosten.
oktober 3, 2022