MKB-ondernemers slaan de bank vaker over

Particuliere beleggers komen steeds meer in beeld als alternatieve financieringsbron bij MKB-ondernemers.

Dit blijkt uit een enquête die ondernemersplatform MKB Servicedesk in opdracht van ons heeft gehouden onder 230 ondernemers die actief zijn in het midden- en kleinbedrijf. Van de 230 deelnemers hebben er 185 de vragenlijst volledig ingevuld.

Opvallend is dat het overgrote deel van die 185 respondenten zeer ervaren is. Gemiddeld zijn ze vijftien jaar aan het ondernemen. Deze groep kan vaker met eigen middelen de gewenste groei realiseren.

Van de respondenten vindt 45% het passeren van de bank het grootste voordeel van crowdfunding. Of het nu gaat om uitbreiding van werkkapitaal, investeringen in de voorraad, nieuw personeel of het ontwikkelen van een nieuw product, de belangrijke voordelen van crowdfunding zijn volgens deze ondernemers:

  • de betrokkenheid van bestaande klanten: 21%
  • meer interactie met nieuwe klanten: 19%

In totaal heeft 29% van de ondernemers crowdfunding weleens overwogen.

 

Financieringsbehoefte

Bijna de helft van de ondernemers (44%) heeft behoefte aan financiering. Ruim de helft hiervan verwacht dat met eigen geld af te kunnen en de andere helft zoekt externe financiering. Hiervan verwacht nog maar 13% de verwachte groei via de bank te financieren.

Veel ondernemers geven aan het zelf te gaan regelen of gebruik te maken van alternatieven als crowdfunding.

Opvallend is ook dat 59% van de respondenten aangeeft vertrouwen te hebben dat er in 2016 weer ruimte is voor groei. Liefst 46% van de ondernemers heeft een up-to-date ondernemingsplan met een goede financiële onderbouwing.

 

De tent en de cent

Een goed plan (28%) is volgens ondernemers in de zakelijke dienstverlening en de handel de belangrijkste factor voor groei. De juiste mensen (28%) en een goede ondernemer (23%) worden door velen ook gezien als belangrijkste factor. Geld wordt door 11% gezien als de belangrijkste factor voor groei.

Aanbevolen artikelen
4 redenen om te beleggen in MKB-leningen

MKB-leningen horen thuis in elke beleggingsportefeuille. Lees hier het blog van Ivo Feeke met de belangrijkste redenen hiervoor.

juni 13, 2019
Speech Pim Betist tijdens FD Gazellen Awards Copy

Eén van de oprichters van Voordegroei, Pim Betist, sprak tijdens de uitreiking van de FD Gazelle Awards in de Haarlemse Stadsschouwburg Philharmonie, bevlogen over groei en het verkrijgen van succes.

juni 13, 2019
OHV vergroot aandeel in Voordegroei en stapt in markt voor MKB-leningen

OHV, de vermogensbeheerder voor particuliere en institutionele klanten, heeft haar belang in financieringsplatform Voordegroei vergroot tot 50 procent. Hiermee verstevigt het bedrijf de eigen positie in de markt voor MKB-leningen. OHV verwacht dat deze markt van 170 miljard euro de komende jaren stevig blijft doorgroeien.

april 4, 2019
OHV Vermogensbeheer wint Gouden Stier

OHV Vermogensbeheer is uitgeroepen tot beste Vermogensbeheerder van 2018. Wij van Voordegroei zijn trots dat wij met hen samenwerken.

december 4, 2018

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar