Vijf misverstanden over crowdfunding - Ivo Feeke

De 5 grootste misverstanden over Crowdfunding

Daar waar Crowdfunding een aantal jaren geleden nog een vrij onbekend fenomeen was in het financiële landschap, staat het inmiddels volop in de schijnwerpers. Particulieren zien het steeds meer als aantrekkelijk alternatief naast hun bestaande beleggingsportefeuille en zelfs institutionele partijen hebben hun eerste stappen op dit terrein gezet. Dat er veel aandacht is voor Crowdfunding en er dus ook veel over wordt geschreven, betekent echter dat er ook een aantal misverstanden in de markt zijn geslopen. Hieronder vind je de 5 grootste misverstanden:

 

Alleen kleine bedragen

De hoogte van de financieringen die door de platforms worden opgepakt stijgt elk jaar. Hiermee trekt crowdfunding ook steeds meer vermogende particulieren en institutionele investeerders aan. Naast de vele kleine investeerders die crowdfunding trekt zijn er nu ook platformen die zich juist op dit hogere segment richten.

 

Risicovol

Vrijwel alle platforms doen een screening van het bedrijf (of de particulier) voordat een financieringsaanvraag wordt aangeboden aan de investeerders. Wel zitten er verschillen tussen de platformen voor wat betreft de diepgang van deze screening. Zo is er bijvoorbeeld een verschil of het platform alleen naar de cijfers van de onderneming kijkt of dat ook o.a. in een persoonlijk gesprek de ondernemer en het businessplan getoetst worden. Geld lenen aan particulieren is over het algemeen risicovoller dan aan bedrijven. Een van de uitkomsten van de screening is dat een bedrijf wordt ingedeeld in een risicoklasse waarmee het risico van de investering inzichtelijk wordt gemaakt.

 

Geen toezicht

De meeste partijen die actief zijn met Crowdfunding vallen onder toezicht van de AFM. Dit geldt in ieder geval als er een financiële tegenprestatie wordt geboden in de vorm van rente of een potentiële koersstijging. Afhankelijk van de vorm is hierbij een vergunning of een ontheffing vereist.

 

Reguliere beleggingen zijn beter

Als u op de beurs een obligatie koopt dan kunt u deze op elk moment ook weer verkopen. Deze mogelijkheid hebt u bij crowdfunding niet. Een bedrijfslening die u hebt aangeschaft via crowdfunding houdt u tot het eind van de looptijd. Daar staat tegenover dat het rendement op deze leningen een stuk hoger ligt. Gemiddeld geven ze tussen de 6% – 9% aan jaarlijkse rente. Indien u al een reguliere beleggingsportefeuille heeft kan het toevoegen van een lening in het Nederlandse MKB daarnaast een welkome aanvulling zijn voor een betere spreiding van uw bestaande beleggingsportefeuille.

 

Alleen voor bedrijven die bij de bank geen financiering krijgen.

Opvallend veel bedrijven weten voor hun financiering hun weg inmiddels te vinden zonder gebruik te maken van de banken. Ook intermediairs die de ondernemers begeleiden bij een financieringsaanvraag zijn inmiddels goed geïnformeerd over de mogelijkheden van crowdfunding. Hiermee is crowdfunding dan ook een volwaardig alternatief geworden voor alle betrokken partijen.

Aanbevolen artikelen
kuiper
“Bij Voordegroei spreken ze de taal van ondernemers”

Kek BV-oprichter Eric Kuiper leerde dat lenen soms nodig is om te kunnen groeien. Zijn bouw- en interieurbedrijf groeide de afgelopen 10 jaar als een raket. Eric Kuiper moest daardoor iets doen wat hij tot die tijd steeds bewust had vermeden: een lening aanvragen.

mei 26, 2020
Drillster
Waarom online leerplatform Drillster doelbewust koos voor een lening

Internationaliseren kost geld. En dus gaat Drillster in 2018 op zoek naar een manier om die ambitie te financieren. De scale-up kiest voor een lening bij Voordegroei in plaats van risicokapitaal.

mei 4, 2020
Koopt eigen waar, dan helpen wij elkaar

Met Voordegroei hebben we het nieuwe normaal in de armen gesloten. Ondertussen blijven de aandelenbeurzen onrustig en heeft het Nederlandse MKB het erg zwaar.

maart 22, 2020
Einde tijdperk der negatieve rentes?

Op de financiële markten is het angst die domineert, zo niet paniek. In zulke tijden vluchten beleggers en masse naar de veilige havens. Een ervan is het Duitse en het Nederlandse overheidsschuldpapier. Die vlucht drukt de rentes omlaag.

maart 18, 2020

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com