Interview Vera van Kesteren "Groei financieren met vreemd vermogen"

Tijdens de week van de Financiering van de KvK, stelde nlgroeit aan Voordegroei een aantal vragen over groeifinanciering.

In welke situatie is het juist aantrekkelijk om met vreemd vermogen te groeien en hoe pak je dat dan aan? Nlgroeit vroeg het aan Vera van Kesteren van Voordegroei.  Lees hieronder haar tips.

Je bedrijf niet uit handen geven
Of het nu gaat om het financieren van werkkapitaal, autonome groei of van een bedrijfsovername, het is aantrekkelijk de groei te financieren met vreemd vermogen. Jij als ondernemer ontvangt immers de middelen om te groeien en je geeft niets van jouw bedrijf uit handen. Vaak is kapitaal ophalen middels verkoop of uitgifte van aandelen geen optie omdat je daarmee (te) veel van wat je hebt opgebouwd, zou weggeven. Wil je met je bedrijf versnellen en heb je groeifinanciering nodig, dan is financiering met vreemd vermogen ideaal omdat je daarmee volledig aan het roer blijft staan van jouw  onderneming.

Hoe pak je financiering met vreemd vermogen aan?

  • Zorg voor voldoende cashflow. Om in aanmerking te komen voor financiering met vreemd vermogen moet er voldoende casfhlow  zijn om aan de rente en aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen. Voor start-ups en bedrijven die nog in de conceptfase zitten, is financiering met vreemd vermogen meestal geen passend alternatief.
  • Het hebben van een duidelijke visie en een goed doordachte groeistrategie zijn absolute voorwaarden om voor financiering in aanmerking te komen. Zorg dat je als ondernemer weet waar je heen wilt en hoe je dat gaat bereiken.
  • Zorg voor financiering die past bij de groeifase van je bedrijf en jouw groeiambities.
  • Regel je financiering in één keer goed met de gekozen financieringspartij. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan door helder te hebben wat de afspraken zijn en te weten wat er van jou verwacht wordt.
  • Kies je voor een vorm waarbij meerdere financiers gezamenlijk investeren in jouw bedrijf? De investeerders worden dan in veel gevallen ook ambassadeur van jouw bedrijf.  Dit creëert waarde voor jouw onderneming op de langere termijn.  Het loont om de investeerders betrokken te houden bij de ontwikkelingen van jouw onderneming gedurende de looptijd van de lening. Mocht je de lening dan willen doorrollen of een additionele financieringsbehoefte hebben, dan kan je leunen op een netwerk betrokken investeerders.

nlgroeit_thema_contouren achtergrond grootOver nlgroeit:

Nlgroeit brengt ondernemers in contact met andere ondernemers, coaches en opleiders die hen kunnen helpen om een volgende stap in hun groeiproces te zetten.

Nlgroeit ontwikkelt en support initiatieven waarbij ondernemers elkaar kunnen helpen in hun groeiproces (peer-to-peercoaching). Het programma brengt ondernemers in contact met andere ondernemers, mentoren, coaches en opleiders, die hen kunnen helpen om hun volgende groeistap te zetten. Nlgroeit wil de krachten van bestaande initiatieven versterken: samen werken aan een sterk ecosysteem van en voor ambitieuze en groeiende ondernemers in Nederland.

NLgroeit is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel en NLevator en wordt gesteund door NL2025. NLevator is een stichting van en voor ondernemers die hun bedrijf willen uitbreiden. NL2025 is een beweging van toonaangevende mensen uit verschillende disciplines – sport, kunst, bedrijfsleven, cultuur en het onderwijs – die zich inzetten voor een beter Nederland, vooral voor verbeteringen binnen de thema’s onderwijs, duurzame groei en vitale samenleving. Koningin Máxima was aanwezig als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

Voordegroei is een van de Partners van Nlgroeit.

Aanbevolen artikelen
Met hulp van Voordegroei wist Rebel-Nature een miljoenendeal te financieren

Met Rebel-Nature produceert Thomas de Waal natuurlijke en duurzaam geproduceerde cosmeticaproducten. Hij heeft net miljoenen euro's geïnvesteerd in de overname van een consumentenmerk. Banken konden hem daarbij niet helpen, met Voordegroei kreeg hij de financiering wél voor elkaar.

april 4, 2024
Met het overnamefonds “VoordeAdviseur” kan Sander Spitzers zijn compagnon uitkopen

Zo'n twintig jaar geleden kocht Sander Spitzers zich in bij Aarendonk Advies in IJsselstein. Nu zijn de rollen omgedraaid en gaat zijn compagnon van een welverdiend pensioen genieten. Dankzij het nieuwe overnamefonds van VoordeAdviseur kan Sander haar deel van het bedrijf overnemen.

maart 26, 2024
Hoe Henry Faken met VoordeAdviseur een ander advieskantoor overnam

Voor zelfstandige adviseurs zoals Brink Bedrijfsverzekeringen heeft Voordegroei recent een nieuw leningenfonds opgetuigd, in samenwerking met De Goudse en Nh1816. VoordeAdviseur, heet het initiatief. 'We zien dat veel intermediairs graag zelfstandig willen blijven. Groeien is voor hen een uitdaging.

februari 6, 2024
De Goudse, NH1816 en Voordegroei introduceren een overnamefonds voor advieskantoren

Verzekeringsmaatschappijen De Goudse en Nh1816 bundelen de krachten. Samen met financieringsplatform Voordegroei lanceren ze een fonds voor het intermediair onder de naam: VoordeAdviseur. Veel advieskantoren willen zelfstandig blijven, maar missen daarvoor de financiële middelen. VoordeAdviseur biedt hiervoor nu een oplossing.

oktober 30, 2023

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com