Bij het bouwen van een yogastudio-keten komt veel kijken. Van goeie docenten tot de juiste locaties en een gevarieerd aanbod. Maar vooral: geld. Als de huisbankier de ondernemers Bastiaan van Ede en Martijn Peters tijdens de coronacrisis niet meer helpt met het financieren van hun ambities, vinden zij de oplossing van deze uitdaging bij Voordegroei.

Van Ede en Peters waren al eerder elkaars compagnon, toen ze met nog twee eigenaren een andere yogastudio runden. Met de overtuiging dat het ook anders kon, startten ze samen een nieuwe yoga-formule met de ambitie die groots uit te rollen. Minder traditioneel, minder mystiek en vooral heel laagdrempelig. Met de opening van hun eerste vestiging op een strategische locatie in Amsterdam aan de Linnaeusstraat wordt hun droom in juli 2016 eindelijk werkelijkheid. Het is het begin van Equal Yoga.

Als een komeet
“De start was een droomscenario. Het leek wel of de hele buurt op onze yogastudio zat te wachten, want we zaten in no-time helemaal vol. Binnen een jaar hadden we in Amsterdam een tweede studio gevonden, op de Rozengracht deze keer. Daar duurde de opstartfase iets langer. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat er een paar honderd meter verderop nog twee studio’s zijn waar mensen terecht kunnen voor yogales”, aldus Peters. Wat volgt is een uitbreiding naar Utrecht en Rotterdam, locaties die begin 2020 hun deuren moeten openen. Omdat de verbouwingen wat uitlopen en vervolgens de coronacrisis uitbreekt, kunnen deze derde en vierde vestiging pas in de zomer van 2020 open.

Coronacrisis
“In Utrecht liep het meteen goed, de vestiging in Rotterdam had het wat moeilijker”, zegt Peters. “Toen we in december als gevolg van de lockdown opnieuw dicht moesten, ging het in Rotterdam weliswaar steeds beter, maar zaten we nog in de opbouwfase. Door de coronacrisis hebben we de belangrijkste maand van het jaar gemist. In januari zien yoga-scholen het aantal leden omhoog schieten. Normaal gesproken draaien wij dan dubbele omzetten.”

Een vijfde vestiging
Een andere plek waar de twee ondernemers hun zinnen op hebben gezet, is Amsterdam-West. Het is een buurt waar veel vraag is naar yoga, maar waar het aanbod vooralsnog achterblijft. Een ideale locatie voor een nieuwe Equal Yoga dus. In de vroege zomer van 2020 vinden Van Ede en Peters een plek die ze voor tien jaar kunnen huren. Ondanks de tweede lockdown zagen de ondernemers de mogelijkheden voor na de crisis. “We wilden dit pand huren, omdat we er heilig van overtuigd zijn dat dit een toplocatie is”, zegt Peters.

Financiering van een nieuwe locatie
Maar daar waar de huisbank tot die tijd de buidel heeft willen trekken, gaat dit keer de hand op de knip. De coronacrisis heeft de spelregels veranderd. De relatiemanager laat de twee ondernemers weten dat hij voorlopig geen nieuwe business mag financieren die de bank als te risicovol bestempelt. Een ruim begrip uiteraard. “We zijn toen gaan nadenken over crowdfunding, maar vonden daar toch teveel nadelen aan kleven. Op die manier geld vergaren kost veel tijd en energie. Bovendien moet je al je gegevens openbaar maken en dat zagen we niet zitten. Onze coach heeft ons vervolgens in contact gebracht met Voordegroei. Vanaf dat moment is het allemaal heel snel gegaan.”

Nieuwe uitdaging doet zich voor
De plannen van Van Ede en Peters vallen in de smaak bij Voordegroei. Zij kunnen de potentie van Amsterdam-West als vijfde locatie voor hun yoga-studio duidelijk onderbouwen met cijfers en dat leidt al snel tot overeenstemming over het bedrag, de rente en de looptijd van de financiering.

Maar dan doet zich een nieuwe uitdaging voor. “Al onze vestigingen vallen onder één holding, dus ook die in Amsterdam-West. Ook Voordegroei vraagt zekerheden. Dat wij die locatie via een andere manier zouden financieren, lag moeilijk bij de huisbankier. In theorie zouden we eventuele verliezen kunnen gaan dekken met de winst van andere locaties. Dat zou onze kredietwaardigheid aantasten, was het idee van de ING. Zij wilden zelf niet financieren maar ook niet meewerken aan een cofinanciering met Voordegroei”

Herfinanciering bij Voordegroei
Van Ede en Peters houden vol. Zij hebben immers al veel geïnvesteerd in het pand en geloven in de potentie van deze plek. “Toen zijn we het gesprek met Voordegroei weer aangegaan en hebben we gekeken of we via Voordegroei de nog bestaande financieringen van de bank konden aflossen. Voordegroei stond hier positief tegenover. Daarom is de financiering uiteindelijk uitgekomen op € 1,2 miljoen gekomen, zowel voor werkkapitaal als de herfinanciering van de bestaande lening. Hiermee hebben we een gezonde financiële basis voor de verdere toekomst van ons bedrijf”, zegt Peters.

Afgesproken wordt dat het bedrag in vijf jaar wordt terugbetaald. “Van het allereerste contact tot en met de herfinanciering van het hele bedrijf heeft slechts vier maanden geduurd. Dat is veel sneller dan ik waarop we hadden durven dromen.”

Verder dromen
Stiekem kijken de twee alweer verder. Twaalf studio’s tegen het einde van 2023 is het doel. Hoe ze dat gaan financieren? Daarover hebben Van Ede van Peters zo hun ideeën. “Een partij die in ruil voor een aanzienlijke investering een deel van de aandelen krijgt, is zeker een optie. Al sluiten we ook een vervolg met Voordegroei zeker niet uit. Ze zijn snel, duidelijk en stellen de juiste vragen. Er was echt sprake van een klik.”

Aanbevolen artikelen
Racesquare geeft plankgas met hulp van Voordegroei

Met 250 kilometer per uur over het circuit van Monaco, Monza of Zandvoort. Wie dat gevoel een keer wil ervaren, gaat naar Racesquare. Met een nieuwe financiering op zak kan het bedrijf nu verder groeien.

mei 11, 2022
De ondernemers achter Saffraan Catering en Restaurant zijn nu baas in eigen pand

Met een financiering van Voordegroei wist Saffraan Catering het huurpand over te nemen waar het al bijna tien jaar gevestigd is.

mei 2, 2022
Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) investeren € 30 miljoen in Nederlands MKB via Voordegroei

Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) geven een boost aan het economisch herstel na COVID-19 en investeren € 30 miljoen in Nederlands MKB fonds van Fresh Funds.

februari 16, 2022
Met kapitaalinjectie kan nomadiQ de productie fors opschalen

Met de financiële injectie van het Fresh Dutch SME Fund kan nomadiQ de productie fors opschroeven. Het merk lanceert binnenkort ook een elektrische variant en een aantal nieuwe accessoires. Daarmee moet de verkoop opnieuw een boost krijgen.

februari 8, 2022
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com