Geslaagd event Voordegroei

Eind juni organiseerde Voordegroei in het Experience Center van de Dutch Network Group een event waar investeerders en ondernemers elkaar konden ontmoeten. Pim Betist, Roeland van Dijk, Ivo Feeke en 2 ondernemers gaven bovendien een presentatie aan de 120 aanwezigen, waar de verdeling tussen investeerders en ondernemers nagenoeg gelijk was. Met de goede opkomst, de heldere presentaties en goede discussies was het een zeer geslaagd event, waarbij na afloop nog geruime tijd werd nageborreld.

Programma

Het centrale thema van de presentaties was: “De rente op de spaarrekening is historisch laag. Aandelenmarkten zijn volatiel. Hoe zorgt u dat uw vermogen wel rendeert?” De aftrap van het programma werd gedaan door Vera van Kesteren (Managing Partner Voordegroei). Zij schetste in het kort de uitdagingen waar investeerders en ondernemers voor staan.

De eerste spreker is een van de grondleggers van de hedendaagse crowdfunding, Pim Betist. Hij gaf een heldere uiteenzetting van alle vormen van crowdfunding. Betist was zelf ooit in New York op het idee van crowdfunding gekomen en is founder van Voordegroei. Vooral zijn visie waarin de kredietverlening van banken het gaat afleggen tegen de kredietverlening van de crowd was voor de aanwezigen een eyeopener. Hier plaatste hij wel de kanttekening bij dat er nog een lange weg te gaan is.

“Er is in Nederland 128 miljoen euro opgehaald via crowdfunding tegenover 135 miljard euro bancair krediet. Waar in Nederland vooral leningen aan het MKB worden verstrekt is de crowdfundmarkt in Europa sterker verdeeld. Daar speelt equity-based, crowdfunding gebaseerd op aandelen een belangrijke rol.”

Qua aantal platformen zit Nederland in de top van Europa. Alleen het Verenigd Koninkrijk steekt er met kop en schouders bovenuit. Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2015 ruim 2,2 miljard euro via de crowd opgehaald. Ter vergelijking, Frankrijk is tweede met ruim 150 miljoen euro.

 

Van bank naar crowd

Daarna was het woord aan Roeland van Dijk. Van Dijk heeft gewerkt in alle mogelijke posities op het gebied van financieringen. Zo was hij verantwoordelijk voor het toezicht op de banken bij de DNB, werkte hij als accountant bij ABN Amro en tegenwoordig is hij als ondernemer verbonden aan de Dutch Network Group. Via grafieken en tabellen toonde hij aan dat de verschuiving van bank naar crowd in gang is gezet, maar vooral nog een lange weg te gaan heeft. “Vooral de MKB’er moet het ontgelden bij de bank. Nergens in Europa is het percentage afgewezen MKB-leningen zo hoog als in Nederland. “Slechts 46% van de kleine MKB’ers heeft een succesvolle financieringsaanvraag bij de bank tegenover 95% van de grote bedrijven. Van dat grote aantal afgewezen kleine MKB’ers ziet 30% alternatieven voor een bancair krediet. Op dit moment ziet 6% van de ondernemers crowdfunding als alternatief. Dit betekent volgens Van Dijk dat er nog een enorme kans voor zowel de investeerder als de ondernemer is. Hij verwacht net als Betist dat de wereld van financiering voor het MKB tegen 2020 totaal op zijn kop staat. Die financier is in 2020 al lang niet meer alleen de bank, maar ook de crowd, een andere ondernemer of een vermogende particulier.

 

Consolidatie crowdfundingmarkt

Maar voordat dit werkelijkheid is moet er nog hoop gebeuren. Zo voorzien Van Dijk en Betist een consolidatie van de versnipperde crowdfundmarkt, waar alleen de partijen met een sterke propositie zullen overleven.

De derde spreker was Ivo Feeke van Voordegroei. Hij onderstreepte dat Voordegroei zich uitsluitend richt op gevestigde MKB-bedrijven met een bewezen trackrecord, waar andere crowdfundplatforms zich voornamelijk richten op startups, particulieren en bestaande bedrijven.

Door het strenge selectieproces en aandacht voor de ondernemers na het plaatsen van de lening onderscheidt Voordegroei zich van de andere spelers in de markt.

Als sluitstuk van de middag kwamen de twee pitches van de op dat moment openstaande financieringen, respectievelijk De Verzekeringsrealist en de Dutch Network Group aan bod.

Aanbevolen artikelen
Met het overnamefonds “VoordeAdviseur” kan Sander Spitzers zijn compagnon uitkopen

Zo'n twintig jaar geleden kocht Sander Spitzers zich in bij Aarendonk Advies in IJsselstein. Nu zijn de rollen omgedraaid en gaat zijn compagnon van een welverdiend pensioen genieten. Dankzij het nieuwe overnamefonds van VoordeAdviseur kan Sander haar deel van het bedrijf overnemen.

maart 26, 2024
Hoe Henry Faken met VoordeAdviseur een ander advieskantoor overnam

Voor zelfstandige adviseurs zoals Brink Bedrijfsverzekeringen heeft Voordegroei recent een nieuw leningenfonds opgetuigd, in samenwerking met De Goudse en Nh1816. VoordeAdviseur, heet het initiatief. 'We zien dat veel intermediairs graag zelfstandig willen blijven. Groeien is voor hen een uitdaging.

februari 6, 2024
De Goudse, NH1816 en Voordegroei introduceren een overnamefonds voor advieskantoren

Verzekeringsmaatschappijen De Goudse en Nh1816 bundelen de krachten. Samen met financieringsplatform Voordegroei lanceren ze een fonds voor het intermediair onder de naam: VoordeAdviseur. Veel advieskantoren willen zelfstandig blijven, maar missen daarvoor de financiële middelen. VoordeAdviseur biedt hiervoor nu een oplossing.

oktober 30, 2023
Infodation krijgt nieuw onderkomen met financiering van Voordegroei

Met een studiemaat en zijn eigen vriendin begon voor Gerrit Mulder veertien jaar geleden een nieuw ondernemersavontuur. Met een financiering van Voordegroei zet Infodation nu de volgende stap naar verdere groei door de aankoop van een eigen bedrijfspand.

mei 23, 2023

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com