"Er staat genoeg kapitaal te wachten"

Waarom uw geld op een spaarrekening laten staan tegen 0,5%? Door te investeren in de juiste MKB-bedrijven kunt u veel meer rendement behalen en tegelijkertijd ondernemers helpen hun groeiambities waar te maken. Dat is het idee achter Voordegroei. Een interview met mede-oprichter Vera van Kesteren.

“Er staat 300 miljard euro aan spaargeld in Nederland stil”, weet Vera van Kesteren. Daarom besloot ze, samen met Bart Vemer en Ivo Feeke, het crowdfundingplatform Voordegroei op te richten.

“Wij komen vanuit de beleggingswereld: de wereld van private banking en vermogensbeheer. We zagen nieuwe kansen in deze markt. Veel beleggers zijn op zoek naar rendement, maar hebben geen toegang tot het midden- en kleinbedrijf. Wij geven particuliere beleggers nu de mogelijkheid te investeren in goed gescreende MKB-bedrijven.”

 

Geld én ambassadeurs

Via Voordegroei zijn inmiddels al plannen van drie groeibedrijven gefinancierd en er staan enkele nieuwe projecten op de website. “Waar we veel energie van krijgen is bedrijven helpen die volgende stap te zetten en groeiplannen waar te maken. Ik vind het fantastisch om met ondernemers te spreken. Het zijn allemaal bevlogen mensen met passie voor hun vak.”

“Maar ze hebben vaak minder kennis van financiering. Daar kunnen wij dan bij helpen. Wij voorzien in de noodzakelijke brandstof voor groei.” Volgens Van Kesteren is crowdfunding een heel interessante vorm van financiering.

“Bedrijven krijgen namelijk niet alleen het benodigde geld bij een geslaagde crowdfundingcampagne, maar ze hebben er direct een aantal goede ambassadeurs bij. Investeerders worden enthousiast over de plannen en gaan dat delen.”

 

Nauwkeurige kredietanalyse

De markt van financiering is al flink aan het veranderen. Veel grote bedrijven passeren banken al bij hun zoektocht naar geld. Toch stoppen veel middelgrote en kleine bedrijven na een nee van de bank al met zoeken naar financiering voor hun groeiplannen. “Zonde, er staat genoeg kapitaal te wachten.”

“We werken samen met veel oud-bankiers en financieel specialisten die het financieringsvak van A tot Z kennen. Zij helpen ondernemers met het verkrijgen van de juiste financiering.”

Toch krijgen bedrijven niet zomaar geld via Voordegroei. “Onze kredietanalyse voor bedrijven is wel heel nauwkeurig. Wat dat betreft doen we niet onder voor een bank. We willen investeerders alleen koppelen aan bedrijven die écht kunnen groeien en naar verwachting het geleende geld terug zullen betalen. Qua snelheid en flexibiliteit scoren we natuurlijk wel weer beter dan banken.”

“Ook kijken we bij onze analyses niet alleen naar het verleden, maar focussen we ons meer op de toekomst; de haalbaarheid van de plannen.”

 

Spreiding!

Voordegroei maakt inmiddels door heel Nederland beleggers warm om te investeren in groeibedrijven. “Naast particuliere beleggers zijn er ook veel professionele partijen die een uitbreiding zoeken voor hun beleggingsmix. De aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement speelt voor hun hierbij een belangrijke rol. Bij ons is de rente meestal tussen de 6 en 8% per jaar.”

“Voordegroei wil de risico’s voor de investeerder zoveel mogelijk inzichtelijk maken en beperken. Naast de uitgebreide screening van de door ons aangeboden leningen adviseren wij investeerders om voldoende spreiding aan te brengen in hun portefeuille.”

  • Investeerders kunnen via Voordegroei kosteloos een account aanmaken en alle proposities en gegevens van bedrijven inzien.
  • Ondernemers die op zoek zijn naar financiering kunnen op Voordegroei een quickscan doen, waarbij ze enkele gegevens invullen en op basis daarvan al kunnen zien of ze in aanmerking komen voor groeifinanciering.

“Maar geen enkele financiering komt op de site voordat we bij het bedrijf op bezoek zijn geweest en een grondige financiële analyse heeft plaatsgevonden. Sinds we gestart zijn hebben we al meer dan zestig aanvragen gehad. Dat is boven verwachting. We verwachten snel nog veel meer groeibedrijven te koppelen aan personen die hun vermogen willen laten groeien.”

Aanbevolen artikelen
Financieringsbehoefte? Kom tijdig met een gedegen plan!

Bedrijven die groeien laten zich niet leiden door de waan van de dag. Zij hebben een duidelijk doel voor ogen, een strategie die ze volgen en die hen verder zal brengen. Een groeistrategie dus, met plannen om dat ambitieuze doel te verwezenlijken. Daarvoor is vrijwel altijd financiering nodig. En die financiering, die regel je op tijd. Voor de groei dus…

augustus 29, 2019
4 redenen om te beleggen in MKB leningen

MKB-leningen horen thuis in elke beleggingsportefeuille. Lees hier het blog van Ivo Feeke met de belangrijkste redenen hiervoor.

augustus 28, 2019
OHV vergroot aandeel in Voordegroei en stapt in markt voor MKB-leningen

OHV, de vermogensbeheerder voor particuliere en institutionele klanten, heeft haar belang in financieringsplatform Voordegroei vergroot tot 50 procent. Hiermee verstevigt het bedrijf de eigen positie in de markt voor MKB-leningen. OHV verwacht dat deze markt van 170 miljard euro de komende jaren stevig blijft doorgroeien.

april 4, 2019
OHV Vermogensbeheer wint Gouden Stier

OHV Vermogensbeheer is uitgeroepen tot beste Vermogensbeheerder van 2018. Wij van Voordegroei zijn trots dat wij met hen samenwerken.

december 4, 2018

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar