Vera van Kesteren

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Op de financiële markten is het angst die domineert, zo niet paniek. In zulke tijden vluchten beleggers en masse naar de veilige havens. Een van die veilige havens is het Duitse en het Nederlandse overheidsschuldpapier. Die vlucht drukt de rentes omlaag. Dat is een van de wetmatigheden uit het verleden.

Wie echter naar de grafiek van de langetermijnrentes van die landen kijkt, ziet meteen dat die wetmatigheid sinds begin maart niet opgaat. Terwijl de angst op de markten als gevolg van de coronacrisis toenam, stégen die rentes. De toonaangevende Duitse tienjarige rente liep op van bijna -0,9% naar -0,28%. De Nederlandse evenknie ligt zelfs weer iets boven 0%. Is die stijging vreemd en bizar? Allesbehalve!

Er zijn een paar factoren die de langetermijnrentes beïnvloeden. Verwachte inflatie is er een van, net als de verwachte economische groei maar ook hoeveel schuld je als land hebt en, natuurlijk, uiteindelijk de verhouding tussen vraag en aanbod.

Inflatieverwachtingen zijn laag, en om te zeggen dat beleggers een economische boom verwachten de komende jaren zou ook te ver gaan. Nee, de redenen voor de rentestijgingen in Duitsland en Nederland moeten we elders zoeken. Voor Nederland is het simpel: dé reden voor de stijging van de Nederlandse rentes is de stijging van de Duitse rentes. Als er ergens op de markten iets als een Siamese tweeling gezien kan worden, dan zijn dan de Duitse en de Nederlandse rentes wel.

Stimuleren

De Duitse regering heeft onlangs aangegeven de economie volop te stimuleren als reactie op de coronacrisis. €550 miljard zet Berlijn daarvoor in… om te beginnen. Als er meer nodig blijkt te zijn, dan doen we dat, aldus de regering. Er is geen limiet als het ware.

Dat betekent dat Duitsland zijn streven naar begrotingsevenwicht laat varen. Merkel accepteert niet alleen een tekort nu, zij zei zelfs niet om te kijken naar hoe hoog dat wordt. We doen wat nodig is, en later zien we wel wat dat voor het tekort betekent.

De Duitse regering heeft sinds 2012 elk jaar of een begroting in evenwicht gehad of, vaker wel dan niet, een begrotingsoverschot. Dat betekende dat terwijl de vraag naar Duitse staatsobligaties almaar toenam, door vlucht naar veiligheid maar ook het opkoopprogramma van de ECB, het aanbod daalde.

Meer aanbod

Dan kan de rente maar één kant op: omlaag. Nu Berlijn weinig erom geeft hoe hoog het begrotingstekórt wordt, betekent dat dat er voor het eerst in bijna een decennium meer aanbod van Duitse staatsobligaties komt. Met de vraag die niet zo snel toeneemt, ligt een stijgende rente meer voor de hand dan dalende.

Als je dan ook nog oogluikend toestaat dat andere eurolanden, ongedacht hun schuldenpositie, meer gaan lenen, dan kun je beleggers niet kwalijk nemen dat ze dat zien als een soort impliciete garantie dat je die landen, als ze in problemen komen, zal helpen.

Gezamenlijke obligaties

Gooi daar bovenop de geluiden die op te vatten zijn als dat je ook met alle eurolanden gezamenlijke staatsobligaties wilt uitgeven en je hebt een perfecte mix voor stijgende rentes, óndanks angst en paniek op de markten en ondanks lage inflatie- en groeiverwachtingen.

Deze column is 18 maart jl. gepubliceerd in DFT.nl

Aanbevolen artikelen
Uniek beleggingsfonds met MKB-leningen geïntroduceerd

Voordegroei, OHV en De Goudse introduceren innovatief investeringsproduct: het Fresh Dutch SME Fund. Dit is uniek op de Nederlandse markt, want het is het enige verhandelbare fonds dat zich helemaal richt op MKB-leningen waarin zowel particulieren als professionele partijen kunnen investeren.

januari 18, 2021
“Een ondernemende oplossing voor ons financieringsvraagstuk”

Marketplace Distri verkoopt via Amazon en speelt daarmee in op een groeiende trend: steeds meer bedrijven die online hun producten aanschaffen. Met een financiële injectie van Voordegroei kan het bedrijf nu verder doorstoten.

november 23, 2020
afbeelding
Voordegroei is geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling van de overheid

Bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen nu ook bij Voordegroei terecht voor een zogenaamde Borgstellingsregeling Midden en Kleinbedrijf-Corona (BMKB-C). Daarmee krijgt Voordegroei toegang tot overheidsgarantie bij de financiering van bedrijven die door de coronacrisis extra steun nodig hebben.

augustus 26, 2020
Voordegroei ontvangt keurmerk ‘Erkend MKB Financier’ van Stichting MKB Financiering

Voordegroei ontving medio juni 2020 het keurmerk 'Erkend MKB Financier' van Stichting MKB Financiering (SMF). Dit keurmerk is geïntroduceerd om de kwaliteit en transparantie in de financieringsmarkt te bevorderen en de toegang tot kapitaal voor Nederlandse ondernemers te vereenvoudigen.

juni 18, 2020
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com