Een financiering regel je op tijd, voor de groei dus…

Bedrijven die groeien laten zich niet leiden door de waan van de dag. Zij hebben een duidelijk doel voor ogen, een strategie die ze volgen en die ze verder zal brengen. Een groeistrategie dus, met plannen om dat ambitieuze doel te verwezenlijken. Daarvoor is vrijwel altijd financiering nodig. En die financiering, die regel je op tijd. Voor de groei dus…

Groeistrategie als grondslag voor de financieringsvraag

“Als je een financiering aanvraagt om de betalingen te kunnen doen, dan ben je duidelijk te laat.” Christian van Asten van Lake Cycling heeft zelf twee keer succesvol met Voordegroei een financiering kunnen regelen. Lake had heldere groeiambities en wilde haar activiteiten in Azië en de Verenigde Staten uitbreiden. Twee jaar later kozen ze er opnieuw voor om vreemd vermogen aan te trekken, dit keer voor de vergroting van hun merkbekendheid en het opzetten van een eigen distributienetwerk in enkele Europese landen. “Beide keren was de keuze voor de financieringsaanvraag gebaseerd op onze groeistrategie. En dat heb je ook nodig, een gefundeerd verhaal dat de financiële behoefte onderbouwt.”

 

Het financieringstraject

Het financieringstraject begint doorgaans met een telefoontje van een financieel tussenpersoon of van de ondernemer. Na een eerste blik op de cijfers uit het businessplan, waarbij vooral de prognose onderbouwd door historische cijfers van belang is, wordt een analist ingeschakeld om de cijfers door te nemen. Binnen twee weken na het eerste contact vindt een gesprek met alle betrokkenen plaats. Op basis daarvan en de rapportage van de analist volgt een voorstel voor de lening en de bijbehorende voorwaarden. Wordt dat geaccepteerd dan wordt het Informatie Memorandum (IM) geschreven; een duidelijk, commercieel en volledig stuk op basis waarvan de investeerders hun keuze kunnen maken. Dit IM wordt in overleg met de ondernemer(s) vastgesteld waarna de inschrijving op de investeringsvraag kan starten.

Zo flexibel en coöperatief als een ondernemer nodig heeft

De analyse en het IM zijn zo zorgvuldig als van een financierder verwacht wordt. De aanpak tijdens het hele traject is flexibel en coöperatief, precies zoals een ondernemer dat nodig heeft. Die ervaring heeft ook Lake: “Voordegroei is als het sausje bij het vlees. Zij kijken goed naar wat jij als ondernemer nodig hebt en of het haalbaar is. Het moet gezond zijn voor jouw bedrijf zodat je de rente en aflossingen kan betalen. Maar het moet ook een interessant rendement bieden aan de investeerders. Die partijen samenbrengen en de informatie daartussen duidelijk overbrengen, dat is echt de kracht van Voordegroei. Daarvoor schakel je ze in.”

Tips voor ondernemers met groeiambities

Terugkijkend op twee succesvolle financieringstrajecten heeft Christian nog een paar tips voor andere ondernemers die verder willen groeien. “Weet dat het niet de Efteling is, het is geen sprookje! Je moet echt duidelijk voor ogen hebben waar je heen wilt met je bedrijf. Je moet de zaken goed op orde hebben en een solide financiële onderbouwing van de groeiplannen is key.” En: “Overweeg alternatieven voor de gebruikelijke financieringsvormen. Een bank zocht bij ons zekerheden zoals een Nederlandse voorraad en Nederlandse debiteuren terwijl wij internationaal actief zijn. Voordegroei kijkt bij de zekerheden meer naar de balans tussen de belangen van de investeerders en de mogelijkheden van de ondernemer.”

Een goede financiering biedt groeikansen voor alle partijen

Een succesverhaal zoals dat van Lake Cycling komt in ons investeringsaanbod veel voor, maar elke financiering vraagt om een zorgvuldige en persoonlijke beoordeling. Een goede uitgangspositie van de onderneming is de basis om ook een succesverhaal te kunnen worden. Die positie moet gezond genoeg zijn om te kunnen groeien én om de investeerders voldoende rendement te bieden. Als die randvoorwaarden aanwezig zijn, dan kan de financieringsbehoefte beoordeeld worden en een oplossing met maatwerk geboden worden. Het moet immers uiteindelijk voor alle partijen goed zijn zodat iedereen kan groeien. Ben je benieuwd naar jouw groeikansen? Laten we dan eens afspreken.

Neem je contact met ons op?

Aanbevolen artikelen
Met een financiering van Voordegroei wist Rebel Nature een miljoenendeal te sluiten

Met Rebel-Nature produceert Thomas de Waal natuurlijke en duurzaam geproduceerde cosmeticaproducten. Hij heeft net miljoenen euro's geïnvesteerd in de overname van een consumentenmerk. Banken gaven niet thuis. Met Voordegroei kreeg hij de financiering wél voor elkaar.

april 4, 2024
Met het overnamefonds “VoordeAdviseur” kan Sander Spitzers zijn compagnon uitkopen

Zo'n twintig jaar geleden kocht Sander Spitzers zich in bij Aarendonk Advies in IJsselstein. Nu zijn de rollen omgedraaid en gaat zijn compagnon van een welverdiend pensioen genieten. Dankzij het nieuwe overnamefonds van VoordeAdviseur kan Sander haar deel van het bedrijf overnemen.

maart 26, 2024
Hoe Henry Faken met VoordeAdviseur een ander advieskantoor overnam

Voor zelfstandige adviseurs zoals Brink Bedrijfsverzekeringen heeft Voordegroei recent een nieuw leningenfonds opgetuigd, in samenwerking met De Goudse en Nh1816. VoordeAdviseur, heet het initiatief. 'We zien dat veel intermediairs graag zelfstandig willen blijven. Groeien is voor hen een uitdaging.

februari 6, 2024
De Goudse, NH1816 en Voordegroei introduceren een overnamefonds voor advieskantoren

Verzekeringsmaatschappijen De Goudse en Nh1816 bundelen de krachten. Samen met financieringsplatform Voordegroei lanceren ze een fonds voor het intermediair onder de naam: VoordeAdviseur. Veel advieskantoren willen zelfstandig blijven, maar missen daarvoor de financiële middelen. VoordeAdviseur biedt hiervoor nu een oplossing.

oktober 30, 2023

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com