Economisch record - Ivo Feeke

Nederland doet het goed!

Ik heb het dan niet over de Olympische Spelen of over het weer deze zomer, want beide zijn toch wat teleurstellend dit jaar. Yuri van Gelder is de meest besproken olympische atleet en dat is niet vanwege zijn sportieve prestaties. Wat mij betreft is dit laatste onderwerp inmiddels wel voldoende besproken.

Uiteraard refereer ik aan de Nederlandse economie, waarbij de cijfers zonnig zijn. Al negen kwartalen op rij groeit de Nederlandse economie en ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 2,3%, aldus het CBS.

Ook in vergelijking tot andere Europese landen doet Nederland het relatief goed. Onze minister van Economische Zaken benadrukt dat Nederland qua groei behoort tot de economische kopgroep van Europa. Kortom, Nederland doet mee voor de medailles in het economische klassement.

 

Consument blijft terughoudend

Het positieve sentiment zit toch voornamelijk bij de ondernemers op dit moment. De investeringen groeien en het producentenvertrouwen staat op het hoogste niveau in vijf jaar tijd.

Al deze ontwikkelingen zouden er toch toe moeten leiden dat de consumenten in Nederland super positief zouden moeten zijn, maar hier schort het toch wat.

Ondanks dat ook het consumentenvertrouwen sinds februari 2015 bijna onafgebroken positief is geweest steekt dit vertrouwen toch maar bleekjes af tegen de gerealiseerde resultaten. Je zou toch mogen verwachten dat de consumenten inmiddels meer zouden gaan investeren in de Nederlandse economie.

Het rendement op spaarrekeningen is (bijna) negatief, maar toch staat er nog altijd zo’n 300 miljard aan spaargeld geparkeerd! Een investering in Nederlandse bedrijven levert al snel meer op, maar kennelijk is rendement voor veel consumenten van ondergeschikt belang.

 

Beperkte kredietverlening

Daarbij wordt de groei van het Nederlandse bedrijfsleven nog geremd doordat de kredietverlening door de banken nog beperkt is. Als consumenten nou een deel van dat stilstaande geld in het Nederlandse MKB zouden investeren, dan zou de Nederlandse economie voor goud kunnen gaan.

We kunnen er natuurlijk ook gewoon een heerlijke nazomer van maken en lekker geld gaan uitgeven aan Nederlandse producten om onze economie weer een recordkwartaal te bezorgen. Yuri gaf al het goede voorbeeld met een paar Nederlandse biertjes!

Aanbevolen artikelen
Financieringsbehoefte? Kom tijdig met een gedegen plan!

Bedrijven die groeien laten zich niet leiden door de waan van de dag. Zij hebben een duidelijk doel voor ogen, een strategie die ze volgen en die hen verder zal brengen. Een groeistrategie dus, met plannen om dat ambitieuze doel te verwezenlijken. Daarvoor is vrijwel altijd financiering nodig. En die financiering, die regel je op tijd. Voor de groei dus…

augustus 29, 2019
4 redenen om te beleggen in MKB leningen

MKB-leningen horen thuis in elke beleggingsportefeuille. Lees hier het blog van Ivo Feeke met de belangrijkste redenen hiervoor.

augustus 28, 2019
OHV vergroot aandeel in Voordegroei en stapt in markt voor MKB-leningen

OHV, de vermogensbeheerder voor particuliere en institutionele klanten, heeft haar belang in financieringsplatform Voordegroei vergroot tot 50 procent. Hiermee verstevigt het bedrijf de eigen positie in de markt voor MKB-leningen. OHV verwacht dat deze markt van 170 miljard euro de komende jaren stevig blijft doorgroeien.

april 4, 2019
OHV Vermogensbeheer wint Gouden Stier

OHV Vermogensbeheer is uitgeroepen tot beste Vermogensbeheerder van 2018. Wij van Voordegroei zijn trots dat wij met hen samenwerken.

december 4, 2018

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar