Economisch record - Ivo Feeke

Nederland doet het goed!

Ik heb het dan niet over de Olympische Spelen of over het weer deze zomer, want beide zijn toch wat teleurstellend dit jaar. Yuri van Gelder is de meest besproken olympische atleet en dat is niet vanwege zijn sportieve prestaties. Wat mij betreft is dit laatste onderwerp inmiddels wel voldoende besproken.

Uiteraard refereer ik aan de Nederlandse economie, waarbij de cijfers zonnig zijn. Al negen kwartalen op rij groeit de Nederlandse economie en ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 2,3%, aldus het CBS.

Ook in vergelijking tot andere Europese landen doet Nederland het relatief goed. Onze minister van Economische Zaken benadrukt dat Nederland qua groei behoort tot de economische kopgroep van Europa. Kortom, Nederland doet mee voor de medailles in het economische klassement.

 

Consument blijft terughoudend

Het positieve sentiment zit toch voornamelijk bij de ondernemers op dit moment. De investeringen groeien en het producentenvertrouwen staat op het hoogste niveau in vijf jaar tijd.

Al deze ontwikkelingen zouden er toch toe moeten leiden dat de consumenten in Nederland super positief zouden moeten zijn, maar hier schort het toch wat.

Ondanks dat ook het consumentenvertrouwen sinds februari 2015 bijna onafgebroken positief is geweest steekt dit vertrouwen toch maar bleekjes af tegen de gerealiseerde resultaten. Je zou toch mogen verwachten dat de consumenten inmiddels meer zouden gaan investeren in de Nederlandse economie.

Het rendement op spaarrekeningen is (bijna) negatief, maar toch staat er nog altijd zo’n 300 miljard aan spaargeld geparkeerd! Een investering in Nederlandse bedrijven levert al snel meer op, maar kennelijk is rendement voor veel consumenten van ondergeschikt belang.

 

Beperkte kredietverlening

Daarbij wordt de groei van het Nederlandse bedrijfsleven nog geremd doordat de kredietverlening door de banken nog beperkt is. Als consumenten nou een deel van dat stilstaande geld in het Nederlandse MKB zouden investeren, dan zou de Nederlandse economie voor goud kunnen gaan.

We kunnen er natuurlijk ook gewoon een heerlijke nazomer van maken en lekker geld gaan uitgeven aan Nederlandse producten om onze economie weer een recordkwartaal te bezorgen. Yuri gaf al het goede voorbeeld met een paar Nederlandse biertjes!

Aanbevolen artikelen
Einde tijdperk der negatieve rentes?

Op de financiële markten is het angst die domineert, zo niet paniek. In zulke tijden vluchten beleggers en masse naar de veilige havens. Een ervan is het Duitse en het Nederlandse overheidsschuldpapier. Die vlucht drukt de rentes omlaag.

maart 18, 2020
Steeds meer bedrijven maken groeiambities waar met een lening

Je zult de eerste ondernemer niet zijn die op deze manier z'n ambities financiert. Wat heet! Steeds meer bedrijven vinden hun groeigeld niet langer bij de bank. Zo heeft Voordegroei de afgelopen jaren al bijna 20 miljoen euro verstrekt aan MKB'ers.

februari 4, 2020
Groeibijeenkomst ondernemers

Snelle groei ligt voor veel ondernemers binnen handbereik. Weten hoe? In 2020 organiseert Voordegroei diverse ondernemersbijeenkomsten 'Groei de baas blijven'.

november 13, 2019
De Goudse verstrekt MKB-leningen en neemt belang in Voordegroei

De Goudse Verzekeringen gaat geld beschikbaar stellen voor mkb-leningen via het platform Voordegroei. Ook neemt de verzekeraar een belang van 10% in Voordegroei.

november 11, 2019

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com