Vieren ze in Holland Casino Perzisch nieuwjaar? Of verwelkomt het Rotterdamse Havenbedrijf bijvoorbeeld een delegatie uit het Midden-Oosten? Grote kans dat Saffraan Catering uit Eindhoven voor de gerechten op tafel zorgt. Met een financiering van Voordegroei wist het bedrijf het huurpand over te nemen waar het al bijna tien jaar gevestigd is.

Ruim twintig jaar woont Mohammed Mohseni nu in Nederland. Kort na de eeuwwisseling vluchtten hij en zijn ouders uit Afghanistan, waar de Taliban het ook toen voor het zeggen hadden. Zijn vader runde in zijn geboorteland al een eigen restaurant en het was een familiedroom om dat in Nederland opnieuw te gaan doen. Die droom kwam een kleine veertien jaar later uit, met een eigen restaurant aan de Tongelresestraat 321 in Eindhoven. Wie hier van de menukaart proeft, waant zich al snel in het Midden-Oosten.

De Perzische cultuur in lekker eten

“Maar ons ondernemersavontuur begon bijna tien jaar geleden met catering. We leverden onze multiculturele gerechten aan mensen die een bruiloft, verjaardag of evenement organiseerden”, aldus Mohseni. “Dat deden we eerst vanuit huis en na ongeveer een jaar zijn we verkast naar de plek waar we nu nog steeds gevestigd zijn. Naast catering en afhaal is hier ook een deel ingericht als restaurant. Hier is het onze missie om Nederlanders op een heel laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Iraanse en Afghaanse gerechten. Daarbij willen we ze de Perzische gastvrijheid laten ervaren. Mijn vader staat in de keuken, mijn moeder leidt het restaurant en ik help ze op zakelijk gebied. Denk aan de boekhouding, marketing en het binnenhalen van cateringopdrachten.”

Nichemarkt van de multiculturele keuken

Onder die opdrachtgevers bevinden zich veel bekende namen uit het Nederlandse bedrijfsleven. Die kunnen bij Saffraan Catering inmiddels ook terecht voor keukens uit andere delen van het Midden-Oosten en Azië. Die van Turkije, Pakistan en India bijvoorbeeld. “Onze opdrachtgevers willen graag één partij die deze nichemarkt van de multiculturele keuken op zich kan nemen. Daar zijn we de afgelopen jaren daarom naartoe gegroeid”, zegt Mohseni.

Van oranjebloesem tot noten, vruchten en kruiden. Het zijn ingrediënten die een belangrijke basis zijn voor de  rijstgerechten en stoofschotels die hier worden bereidt. Veel gerechten worden bovendien bereid met een vleugje saffraan, dan snap je meteen waar de naam vandaan komt. Deze kostbare specerij komt van de herfstbloeiende krokus en heeft een ietwat zoete smaak. Ideaal om kip mee te marineren of rijst van extra smaak te voorzien bijvoorbeeld. Iran is ’s werelds grootste producent van saffraan.

Beetje bij beetje groeien

Jarenlang stopte de familie Mohseni bijna elke verdiende cent terug in het bedrijf. Het was steeds net genoeg om door te kunnen blijven groeien. “In de jaren voor ons was hier een Chinees restaurant gevestigd. We hebben veel geïnvesteerd in het gebouw en beetje bij beetje het interieur aangepast aan onze stijl. Midden in de coronatijd zijn we op onze huurbaas afgestapt met de vraag of we het pand konden overnemen. Dat zag hij gelukkig ook wel zitten.” Nu alleen nog een financiering vinden en daarvoor ging Mohseni in gesprek met zijn huisbank. Die leek aanvankelijk wel mee te willen bewegen, maar haakte op het laatste moment toch af. Corona en horeca, die combinatie bleek toch te risicovol. “Dat was best teleurstellend, zeker omdat het hele proces al best lang had geduurd en ik echt goeie hoop had dat het zou gaan lukken.”

Het Financieringsgilde

Dat is het moment waarop Andreas Neumann van Financieringsgilde om de hoek kwam kijken. Een taxateur met wie hij regelmatig werkte, wees hem op de wens van de ondernemersfamilie. Neumann nam contact op en zat al snel aan tafel aan de Tongelresestraat in Eindhoven. “Voor mij is de ondernemer de belangrijkste factor, belangrijker nog dan de cijfers. Mohammed is een slimme vent, die hiernaast nog betrokken is bij een aantal startups. Ik kreeg er meteen een goed gevoel bij.”

Het restaurant was destijds nog dicht, de catering liep wel gewoon door. “Sterker nog, 2021 was een heel goed jaar voor het bedrijf. Toch durfde de bank het niet aan. Het is goed dat er financiers zijn zoals Voordegroei die niet hele bedrijfstakken buitensluiten. Toen ik met het verhaal over Saffraan kwam, konden we razendsnel een deal sluiten.  Mede omdat we het hele dossier compleet konden aanleveren, was de deal binnen een week al zo goed als rond. Daarmee zie je ook het enorme verschil in daadkracht.”

Goed pensioen

Vijf ton heeft het bedrijf geleend. Een bedrag dat binnen twintig jaar moet zijn terugbetaald. Eerder mag ook, tegen gunstige voorwaarden. Met deze financiering én het aangekochte pand ziet Mohammed Mohseni de toekomst van zijn bedrijf in ieder geval met vertrouwen tegemoet. Zeker nu de coronacrisis achter de rug lijkt. “We zien de aankoop van het pand ook als een stukje pensioen. Niet dat we al stoppen gaan, zeker niet. We doen nu echt iets wat we alle drie leuk vinden en willen hiermee nog veel jaren doorgaan.”

Aanbevolen artikelen
De Goudse, NH1816 en Voordegroei introduceren een overnamefonds voor advieskantoren

Verzekeringsmaatschappijen De Goudse en Nh1816 bundelen de krachten. Samen met financieringsplatform Voordegroei lanceren ze een fonds voor het intermediair onder de naam: VoordeAdviseur. Veel advieskantoren willen zelfstandig blijven, maar missen daarvoor de financiële middelen. VoordeAdviseur biedt hiervoor nu een oplossing.

oktober 30, 2023
Infodation krijgt nieuw onderkomen met financiering van Voordegroei

Met een studiemaat en zijn eigen vriendin begon voor Gerrit Mulder veertien jaar geleden een nieuw ondernemersavontuur. Met een financiering van Voordegroei zet Infodation nu de volgende stap naar verdere groei door de aankoop van een eigen bedrijfspand.

mei 23, 2023
De Goudse wil beleggingen in Nederlands mkb verdriedubbelen

De Goudse Verzekeringen belegt in private debt via Voordegroei, een financieringsplatform voor Nederlandse mkb-bedrijven. "Een zeldzame match", vindt CFRO Pieter de Frel. "Met deze leningen zitten we qua beleggingsbeleid dicht op de ondernemer, maar ook als verzekeraar is dat onze missie.

april 17, 2023
BMKB kwalificering Voordegroei verruimd met een groen luik (BMKB-G)

Voordegroei is geaccrediteerd om leningen te verstrekken onder Borgstelling MKB Krediet (BMKB) en BMKB-Groen. Ondernemers die willen investeren in verduurzaming, kunnen nu terecht bij Voordegroei.

oktober 25, 2022
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com