De Goudse Verzekeringen belegt in private debt via Voordegroei, een financieringsplatform voor Nederlandse mkb-bedrijven. “Een zeldzame match”, vindt CFRO Pieter de Frel. “Met deze leningen zitten we qua beleggingsbeleid dicht op de ondernemer, maar ook als verzekeraar is dat onze missie. De leningen passen bovendien uitstekend bij ons conservatieve beleggingsprofiel: ze leveren risicospreiding op en we boeken zonder meer gezonde rendementen.” De komende jaren denkt De Goudse het aandeel private debt uit te breiden tot zo’n 5 procent van het belegd vermogen.
Wat hebben institutionele beleggers te maken met de financiering van het mkb? Als het aan Pieter de Frel ligt heel veel (“Wij zien onszelf ook als ondernemers”) maar die opvatting is geen gemeengoed. Vaak laat de interesse van verzekeraars en pensioenfondsen in private equity en private debt van eigen bodem te wensen over, met wellicht digitale start-ups en een enkele grote buy-out als uitzondering. De Goudse ziet juist potentie in de segmenten daartussen, met transactiewaarden van zo’n twee ton tot ruwweg drie miljoen euro.
De Goudse kwam in dat segment terecht “na een flinke zoektocht”. “We zochten diversificatie vanwege de almaar aanhoudende onrust op de financiële markten en omdat de rendementen op staatsobligaties daalden. Die maken een flink deel uit van onze portefeuille”, aldus De Frel. Vervolgens werden verschillende opties getest. De Goudse omschrijft zichzelf als ‘een voorzichtige belegger’ en dat leidde om te beginnen tot een voorkeur voor private debt boven private equity. Vervolgens mijdt de verzekeraar risicovollere categorieën zoals venture capital en de financiering van start-ups. “Ook wilden we niet al ons geld stoppen in één of twee grote deals: dan is het concentratierisico te groot.”
Track record
Oorspronkelijk werd de samenwerking gezocht met een grote bank. De Frel: “De liefde was echter niet wederzijds.” Kortstondig werd daarop samengewerkt met een derde partij om geschikte leningen te vinden, maar die partij kon geen track record laten zien. “Toen hebben we ook nog gekeken of we zelf een aantal leningen konden plaatsen, maar dat bleek geen efficiënte optie te zijn.”
De kennismaking en vervolgens de samenwerking met OHV in het platform Voordegroei bleek wél een veelbelovende optie. Intussen heeft De Goudse een belang genomen van 10 procent in Voordegroei en heeft de verzekeraar ongeveer 50 miljoen euro belegd in het door dit platform gelanceerde Fresh Dutch SME Fund. Met een spread tussen 300 en 350 basispunten voldoen de leningen ruimschoots aan de rendementseisen die De Goudse stelt.
Motor van de Nederlandse economie
Voordegroei blijkt in staat voortdurend ondernemingen van hoog niveau te selecteren: de default-rates zijn in ieder geval minimaal, aldus De Frel. “En dat is niet alleen een kwestie van conjunctuur. Ook structureel is dit een degelijke markt. Enerzijds gaat het hier toch om de motor van de Nederlandse economie, anderzijds zien we dat de banken almaar selectiever worden in hun financieringsbeleid. Dus neemt de behoefte aan alternatieven, zoals wij die kunnen aanbieden, alleen maar toe.”
Op grond van die visie is De Goudse van plan deze leningenportefeuille de komende jaren te laten groeien tot ongeveer 150 miljoen euro. Dat zal dan een kleine 5 procent zijn van de 3,5 miljard euro die De Goudse nu onder beheer heeft. Het vertrouwen in deze beleggingen is dus groot en De Frel verklaart dat mede uit de al genoemde nauwe betrokkenheid tussen financier en ondernemer die deze beleggingscategorie kenmerkt.
Ondernemers die elkaar helpen
“Op zichzelf zijn onze criteria eenvoudig: we sluiten geen sectoren uit, we verlangen onderpand en het kunnen dus geen start-ups zijn. Maar verder gaat het vooral om de korte lijnen. We weten wie de ondernemer is, we weten hoe het met het bedrijf gaat, we zitten er bovenop als het nodig is. Je kunt het ook een vorm van maatschappelijke betrokkenheid noemen: ondernemers die elkaar helpen. Die onderlinge betrokkenheid is het grote verschil ten opzichte van beursgenoteerde beleggingen en dat kenmerk vindt De Goudse zeer waardevol.”

Infodation krijgt nieuw onderkomen met financiering van Voordegroei
Met een studiemaat en zijn eigen vriendin begon voor Gerrit Mulder veertien jaar geleden een nieuw ondernemersavontuur. Met een financiering van Voordegroei zet Infodation nu de volgende stap naar verdere groei door de aankoop van een eigen bedrijfspand.
mei 23, 2023
De Goudse wil beleggingen in Nederlands mkb verdriedubbelen
De Goudse Verzekeringen belegt in private debt via Voordegroei, een financieringsplatform voor Nederlandse mkb-bedrijven. "Een zeldzame match", vindt CFRO Pieter de Frel. "Met deze leningen zitten we qua beleggingsbeleid dicht op de ondernemer, maar ook als verzekeraar is dat onze missie.
april 17, 2023
BMKB kwalificering Voordegroei verruimd met een groen luik (BMKB-G)
Voordegroei is geaccrediteerd om leningen te verstrekken onder Borgstelling MKB Krediet (BMKB) en BMKB-Groen. Ondernemers die willen investeren in verduurzaming, kunnen nu terecht bij Voordegroei.
oktober 25, 2022
Ondernemen vanuit het hart: deze ondernemer investeert fors in nieuwe Nederlandse bakfiets
In 2023 minimaal 1500 bakfietsen verkopen. Dat doel stelde de Westfriese ondernemer Peter Schouten zichzelf een half jaar geleden. Daarvoor moest hij nog wel even een productielijn optuigen, voorraden inslaan en een team samenstellen. Bij Voordegroei vond hij een passende financiering voor al die aanloopkosten.
oktober 3, 2022