Crowdfunding: hoe werkt het? - Vera van Kesteren

Crowdfunding is het ophalen van geld door een particulier of een onderneming bij een groep investeerders die ieder (een relatief klein) bedrag investeren en samen het project volledig financieren. Het is een innovatieve vorm van (online) financiering die steeds populairder wordt.

Crowdfunding is een containerbegrip geworden, de projecten zijn zeer uiteenlopend van aard. Crowdfunding kan plaatsvinden door:

  • donaties
  • sponsoring van een project tegen een geringe tegenprestatie
  • lenen van geld aan een bedrijf of particulier
  • investeren in een bedrijf in de vorm van aandelen

Op lening-en-aandeel gebaseerde crowdfunding zijn vormen waarin het behalen van een financieel rendement voor de investeerder voorop staat. De op sponsoring-en-donatie gebaseerde crowdfunding heeft veel meer kenmerken van filantropie.

Het bij elkaar brengen van financiële middelen voor de financiering van een project is overigens niet nieuw. De VOC werd honderden jaren geleden al op deze manier gefinancierd. Wat nieuw is, is dat de traditionele tussenpersoon is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor een online platform.

Het crowdfundingproces werkt – in het kort – volgens de volgende drie stappen:

 

Stap 1

Een ondernemer of particulier heeft financiering nodig, maar beschikt over onvoldoende kapitaal. Waar traditioneel een bank ingeschakeld werd voor de financiering, zal dat nu de crowd zijn met de tussenkomst van een partij, het platform.

Als tegenprestatie betaalt de ondernemer of particulier gedurende de looptijd van de financiering aan de investeerders rente en aflossing (in het geval van een lening) of dividend (in het geval van aandelen). Daarnaast betaalt de ondernemer of particulier aan het platform een vergoeding voor de bemiddeling.

 

Stap 2

Nadat een ondernemer of particulier een platform heeft benaderd, zal het platform de haalbaarheid van het project beoordelen. Elk platform heeft voor de beoordeling zijn eigen standaarden en selectiecriteria. Die lopen per platform sterk uiteen.

Zo zijn er bijvoorbeeld platformen die zich uitsluitend richten op een bepaalde doelgroep, een specifieke branche of levensfase waarin de onderneming zich bevindt.

Indien de financieringsaanvraag wordt goedgekeurd door het platform, zal het platform het project op zijn website plaatsen en kunnen investeerders hierin investeren. Een platform fungeert dus als een intermediair tussen de vrager en aanbieder van financiering.

Het platform biedt verschillende projecten aan waarin investeerders kunnen investeren en coördineert vervolgens de transacties.

 

Stap 3

Zodra een project op het platform is geplaatst, is het aan de crowd om te beslissen of zij erin willen investeren. De kwaliteit en transparantie van de informatievoorziening van platformen en ondernemers is daarbij erg belangrijk. Potentiële investeerders moeten een goede risico-rendementsafweging kunnen maken.

Daarnaast kan betrokkenheid bij de investering een rol spelen. Veel investeerders vinden het leuker om concreet te zien waar hun geld in wordt geïnvesteerd dan om anoniem aandelen te kopen of geld op een spaarrekening te zetten.

Bij verschillende platformen is het ook mogelijk om gedurende de looptijd van de financiering het project actief te blijven volgen en betrokken te blijven bij de ontwikkelingen.

 

Crowdfunding werkt!

Dat Crowdfunding kan werken, heeft het verleden reeds bewezen. Welke vorm passend is, is voor elke investeerder en ondernemer verschillend. Zoek daarom naar het platform dat en de projecten die het best aansluiten bij uw behoefte, doelen en ambities.

Het is belangrijk om hierin kritisch te zijn en te zoeken naar de best mogelijke match voor u.

Aanbevolen artikelen
Einde tijdperk der negatieve rentes?

Op de financiële markten is het angst die domineert, zo niet paniek. In zulke tijden vluchten beleggers en masse naar de veilige havens. Een ervan is het Duitse en het Nederlandse overheidsschuldpapier. Die vlucht drukt de rentes omlaag.

maart 18, 2020
Steeds meer bedrijven maken groeiambities waar met een lening

Je zult de eerste ondernemer niet zijn die op deze manier z'n ambities financiert. Wat heet! Steeds meer bedrijven vinden hun groeigeld niet langer bij de bank. Zo heeft Voordegroei de afgelopen jaren al bijna 20 miljoen euro verstrekt aan MKB'ers.

februari 4, 2020
Groeibijeenkomst ondernemers

Snelle groei ligt voor veel ondernemers binnen handbereik. Weten hoe? In 2020 organiseert Voordegroei diverse ondernemersbijeenkomsten 'Groei de baas blijven'.

november 13, 2019
De Goudse verstrekt MKB-leningen en neemt belang in Voordegroei

De Goudse Verzekeringen gaat geld beschikbaar stellen voor mkb-leningen via het platform Voordegroei. Ook neemt de verzekeraar een belang van 10% in Voordegroei.

november 11, 2019

Benieuwd naar Voordegroei?

Hoe het werkt

Voordegroei biedt u toegang tot de MKB financieringsmarkt. Samen met u willen wij op een positieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse MKB. U verstrekt een lening en ontvangt daarvoor een aantrekkelijke rendement.

Lees meer

Over Voordegroei

Voordegroei heeft de ambitie om het stilstaande geld dat nu op bankrekeningen staat in beweging te brengen. Dat doen wij door het mogelijk te maken om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.

Lees meer

Voor investeerders

Investeren in goed gescreende Nederlandse bedrijven levert u een aantrekkelijk rendement op tegen een gematigd risico. Daarnaast helpt u bedrijven te versterken door hen toegang te geven tot kapitaal. U kunt al investeren vanaf €500,-.

Lees meer

Voor ondernemers

Heeft u een goedlopend bedrijf dat financiering nodig heeft om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling? Is behoud van zeggenschap voor u essentieel? Dan bent u het type ondernemer dat wij willen helpen bij het vinden van financiers.

Lees meer

Bart Vemer

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com