Ivo Feeke

Oprichter

Heeft u vragen?

Ons team staat voor u klaar

Kek BV-oprichter Eric Kuiper leerde dat lenen soms nodig is om te kunnen groeien

Zijn bouw- en interieurbedrijf groeide de afgelopen 10 jaar als een raket. Eric Kuiper moest daardoor iets doen wat hij tot die tijd steeds bewust had vermeden: een lening aanvragen. “Inmiddels besef ik dat geld, net als materialen en apparatuur, ook gewoon een product is dat je nodig hebt om te ondernemen en door te groeien.”

Het is midden jaren negentig. Op het cv van Eric Kuiper staat tot dan toe vooral horeca-ervaring. Hij besluit om het roer drastisch om te gooien en zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven als klussenbedrijf. De zaken gaan goed. Zo goed zelfs dat hij personeel begint aan te nemen. Wat start als eenpitter die kleine werkzaamheden bij mensen thuis uitvoert, groeit in de jaren erna uit tot succesvol bouw- en interieurbedrijf.

Waarvoor bellen mensen naar Kek BV?

“Als er ergens een gebouw staat, dan doen wij aan de binnenkant zo ongeveer alles wat er nodig is. Van ontwerp tot sleuteloverdracht, noem ik het zelf altijd. Daarvoor hebben we allerlei soorten disciplines in huis. Denk aan projectbegeleiders en interieurbouwers, maar ook stukadoors, schilders, elektriciens, timmermannen en tegelzetters. Klanten vinden het prettig dat ze maar één loket hebben. Anders staan ze voortdurend zelf op de bouwplaats om het project in goede banen te leiden. Ze geven ons de sleutel en krijgen alles netjes afgewerkt weer opgeleverd. Jarenlang hebben we ons vooral gericht op de inrichting van winkels. Inmiddels werken we ook voor zorgaanbieders, kantoren, hotels en bij mensen thuis.”

Veel klussenbedrijven blijven eenmanszaken. Wat maakte het dat jouw onderneming veel groter is geworden?

 “Qua mens ben ik meer ondernemer dan vakman. Ik heb ook nooit een timmeropleiding gevolgd of iets dergelijks. Ik vind het prachtig om grote projecten te coördineren, waarbij je te maken hebt met tijdsdruk en allerlei verschillende mensen, van directieleden tot bouwvakkers. Wel ben ik altijd voorzichtig geweest met opdrachten die het voortbestaan van Kek BV in gevaar zouden kunnen brengen. Zo werden we een paar jaar geleden nog gevraagd om de verbouwing van Hudson Bay te doen. Dat zijn opdrachten met een flinke boeteclausule. Gaat de winkel niet op tijd open, dan hang je. Hoeveel geld zo’n klus ook mag opleveren, ik doe dan bewust een stapje terug.”

De eerste 15 jaar heb je alles uit eigen zak gefinancierd. Was dat een bewuste keuze?

“Dat kun je zo wel stellen ja. Ik maakte werkweken van bijna 100 uur en bijna al het geld ging terug het bedrijf in. Mensen, materialen en nieuwe apparatuur; we financierden het met de winst uit de onderneming. Ik ben nu eenmaal iemand die graag op eigen benen staat en dingen zoveel mogelijk zelf regelt. Een ondernemer die ergens moet aankloppen voor geld, paste lange tijd niet in dat eigen beeld.”

Toch opende je 10 jaar geleden een rekening-courant.

“De opdrachten werden alsmaar groter en om de materialen en onderaannemers te kunnen voorschieten, had ik behoefte aan extra werkkapitaal. Het ging om een bedrag van 200.000 euro. Dat was wel even een drempel waar ik overheen moest. Maar inmiddels kijk ik hier heel anders tegenaan. Nu besef ik dat geld, net als materialen en apparatuur, ook gewoon een product is dat je nodig hebt om te ondernemen en door te groeien.”

Hoe ben je bij Voordegroei terecht gekomen?

“Twee jaar geleden hebben we met hulp van de bank een nieuw pand aangekocht. Er moest nog wel flink worden verbouwd en omdat we daarnaast nog behoefte hadden aan werkkapitaal, zijn we op zoek gegaan naar een extra financiering. Het was een bewuste keuze om die aanvraag ergens anders neer te leggen, zodat onze leningen beter zijn verspreid. Via via zijn we vervolgens bij Voordegroei aan tafel gekomen.”

Was de deal snel rond?

“Veel sneller dan ik van tevoren had verwacht eigenlijk. Ik ben een ondernemer die veel waarde hecht aan een persoonlijke klik. En die hadden we, al tijdens het eerste gesprek. Zij spreken duidelijk de taal van ondernemers en dat zorgde bij mij in ieder geval voor veel vertrouwen. Wat meehielp was dat we alle financiële gegevens al klaar hadden liggen en die vrijwel meteen konden overhandigen. Na ongeveer anderhalve week was de handtekening gezet.”

Heeft de coronacrisis nog invloed op jullie groeiambities en liquiditeit?

“Ook wij merken natuurlijk de gevolgen. In maart vielen die nog relatief mee, maar april was een heel slechte maand. Veel projecten werden on hold gezet. Gelukkig hebben we veel mensen aan het werk kunnen houden door die in te zetten op andere klussen. We hebben een verzoek bij Voordegroei neergelegd om de aflossing van onze lening vier maanden op te schorten. Net als de bank biedt ook Voordegroei die mogelijkheid. Inmiddels gaat het gelukkig wel weer de goeie kant op en komen er veel nieuwe opdrachten bij.”

Ivo Feeke is managing partner bij Voordegroei en legt uit hoe de financiering met Kek BV tot stand is gekomen.

“Eén van onze partners is IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zij brachten ons met Kek BV in gesprek. Dat we al langere tijd met IMK samenwerken, maakt dat er al meteen een basis van goed vertrouwen is. Daar komt bij dat Eric een goed verhaal had en ons heel snel alle relevante cijfers over zijn bedrijf wist te overhandigen. Zo konden wij meteen de juiste analyses uitvoeren. Op aanvullende vragen die we hadden, kwam vaak nog dezelfde dag een antwoord. Zo voelden we gaandeweg het wederzijdse vertrouwen groeien en juist dat is één van de belangrijkste aspecten om een deal rond te maken.”

Aanbevolen artikelen
“Een ondernemende oplossing voor ons financieringsvraagstuk”

Marketplace Distri verkoopt via Amazon en speelt daarmee in op een groeiende trend: steeds meer bedrijven die online hun producten aanschaffen. Met een financiële injectie van Voordegroei kan het bedrijf nu verder doorstoten.

november 23, 2020
afbeelding
Voordegroei is geaccrediteerd voor de BMKB-C regeling van de overheid

Bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen nu ook bij Voordegroei terecht voor een zogenaamde Borgstellingsregeling Midden en Kleinbedrijf-Corona (BMKB-C). Daarmee krijgt Voordegroei toegang tot overheidsgarantie bij de financiering van bedrijven die door de coronacrisis extra steun nodig hebben.

augustus 26, 2020
Voordegroei ontvangt keurmerk ‘Erkend MKB Financier’ van Stichting MKB Financiering

Voordegroei ontving medio juni 2020 het keurmerk 'Erkend MKB Financier' van Stichting MKB Financiering (SMF). Dit keurmerk is geïntroduceerd om de kwaliteit en transparantie in de financieringsmarkt te bevorderen en de toegang tot kapitaal voor Nederlandse ondernemers te vereenvoudigen.

juni 18, 2020
kuiper
“Bij Voordegroei spreken ze de taal van ondernemers”

Kek BV-oprichter Eric Kuiper leerde dat lenen soms nodig is om te kunnen groeien. Zijn bouw- en interieurbedrijf groeide de afgelopen 10 jaar als een raket. Eric Kuiper moest daardoor iets doen wat hij tot die tijd steeds bewust had vermeden: een lening aanvragen.

mei 26, 2020
Copyright © 2016 - Voordegroei | Realisatie door internet marketing bureau Goeiezaak.com